MJESTO JOJ JE U MUZEJU? / Predsjednik Kluba zastupnika SDSS-a: 'Ploča HOS-a jednako je ustaštvo bila u Jasenovcu ili u Novskoj'

Image
Foto: Inicijativa mladih za ljudska prava

Spomenik poginulim HOS-ovcima u Splitu nemaju ustaškog pokliča 'Za dom spremni', na takav je način projektiran i postavljen, rekao je Boris Milošević, predsjednik Kluba zastupnika SDSS-a

4.9.2017.
9:26
Inicijativa mladih za ljudska prava
VOYO logo

Sljedećih 15-tak dana mora se provizorno i privremeno riješiti problem spomen-ploče poginulih branitelja HOS-a na kojima stoji ustaški podrav 'Za dom spremni' unutar HOS-ovog grba. HOS-ova ploča postavljena je na mjestu ustaškog koncentracijskog logora u Jasenovcu, kao riješenje ploču žele premjestiti iz Jasenovca najvjerovatnije u Novsku. To je taktičko-strateško povlačenje i premještanje ustaških simbola na mjesta gdje će biti prihvatljivije, s ciljem da se ne pogube, piše Novi list.

Jasenovac bi se trebao proglasiti mjestom posebnog pijeteta, pošto je mjesto najvećeg i najstrašnijeg logora u NDH. Također žrtve Jasenovca, stari logoraši ne bi smjeli na komemoraciju u Jasenovac s crvenom zvijezdom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedino mjesto za ploču koja sadrži 'Za dom spremni' i ostala obilježja kompromitirana u Drugom svjetskom ratu bi trebali biti muzeji. Osim toga, nije Jasenovac bio jedini ustaški logor u NDH, bilo ih je mnogo", ističe Furio Radin.

Boris Milošević predsjednik Kluba zastupnika SDSS-a, nema nikakve informacije o pregovorima članovima Vlade s predstavnicima HOS-a. "To sad u Splitu nitko ne problematizira, dakle, mi mislimo da se na taj način može obilježiti i pogibija poginulih boraca HOS-a u Jasenovcu", kaže Milošević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Kluba zastupnika SDSS-a je ujedno istaknuo da je 'Za dom spremni' jednako ustaški pozdrav i u Jasenovcu i u Novskoj i u Zagrebu i bilo gdje drugdje te uvijek ima isto značenje. 

"To bi bilo kao da netko kaže da se svastika ne može crtati u Auschwitzu, ali može u Münchenu. A svi oni koji misle da su se samo u Jasenovcu dogodili zločini, neka uzmu kartu Hrvatske i pogledaju gdje je sve bilo ustaških stratišta. Da li to znači da će se 'Za dom spremni' smjeti koristiti samo u Istri, Rijeci, Zadru i Splitu jer su to bila mjesta koja nisu bila pod dosegom ustaškog režima", pita Peđa Grbin, potpredsjednik SDP-a, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo