NOVINARSKE SLOBODE / Predsjednik HND-a: 'Neprihvatljivo je i skandalozno Plenkovićevo optuživanje novinara'

Image
Foto: RTL

U samo šest dana svjedočili smo već trećem slučaju neprimjerenih optužbi političara na rad novinara

30.6.2020.
17:11
RTL
VOYO logo

Čelnik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko ocijenio je neprihvatljivim, skandaloznim i neprimjerenim optužbe predsjednika HDZ-a i Vlade Andreja Plenkovića da su novinari suradnici opozicije.

Image
Upozorio je da nazadujemo /

Milanović o duelu Bernardića i Plenkovića: 'Bila je tvrda borba. Teško je ocijeniti tko je bolji'

Image
Upozorio je da nazadujemo /

Milanović o duelu Bernardića i Plenkovića: 'Bila je tvrda borba. Teško je ocijeniti tko je bolji'

Zovko se na forumu "A novinarstvo" u organizaciji HND-a i Sindikata novinara Hrvatske, na kojemu su stranke i koalicije koje izlaze na izbore predstavile svoje medijske politike, osvrnuo na sinoćnji Plenkovićev istup u televizijskom sučeljavanju gdje je predsjedniku SDP-a Davoru Bernardiću dobacio - ''Zar vas je Maja Sever (novinarka HRT-a) spremala za emisiju''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za nas je to neprihvatljivo, skandalozno i neprimjereno, optuživati novinare da su suradnici opozicije'', kazao je Zovko, naglasivši da je to u šest dana već treći slučaj neprimjerenih optužbi političara na rad novinara.

Obuljen Koržinek: Premijer je samo ukazao da su se koristili 'screenshotovi' konkurentske TV

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek (HDZ) je, odgovoravajući Zovku, kazala kako je ''predsjednik HDZ-a jednostavno želio ukazati da su se u pripremi za sučeljavanje koristili screenshotovi konkurentske televizije''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nije bilo ni najmanje naznake nepoštivanja novinara u ovom konkretnom slučaju'', naglasila je Obuljen Koržinek.

Inače, predstavnici stranaka i koalicija na forumu ''A novinarstvo'' predstavili su stranačke medijske politike, uključivši i najave donošenja novih medijskih zakona, planove za HRT te mjere za potporu novinarstvu i medijskom sektoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skup je otvorio Zovko, naglasivši kako je forum organiziran nakon zaprimljenih odgovora stranaka o njihovu viđenju novinarstva i medijske politike.

Zovko: U pretkampanji i kampanji nije bilo ni slova o novinarstvu

'U predkampanji i kampanji nije bilo ni slova o novinarstvu. Nismo bili zadovoljni onim stvarima koje smo pročitali pa smo izravno zatražili odgovore stranaka'' kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o planiranoj medijskoj politici HDZ-a, ministrica kulture istaknula je kako žele poticati transparentnost, odgovornost i integritet medija.

Naglasila je i kako su u mandatu trenutne vlasti osigurana sredstva za pokretanje sustava potpore profesionalnom novinarstvu preko Agencije za elektroničke medije. Namjeravamo nastaviti financirati kvalitetno i profesionalno novinarstvo, naglasila je Obuljen Koržinek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Medijsku politiku Restart koalicije predstavila je Mirela Holy, ocijenivši da su mediji presjek društva te da za stanje u njima zajednički odgovaraju politika i novinari i medijski poslodavci.

Holy: Mijenjati stvari možemo samo zajednički

'Mijenjati stvari možemo samo zajednički'', poručila je Holy, naglasivši i iznimni značaj borbe protiv 'fake newsa' te potrebu medijskog opismenjavanja, a istaknula je i potrebu mijenjanja zakonskog okvira za medije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Restart koalicije najavili su da će nova vlada, za koju vjeruju da će je oni sastaviti, u prvih šest mjeseci predložiti Saboru što jasniju medijsku strategiju te set zakona čija je, kako ističu, osnovna potka – mediji su slobodni.

Najavili su i izmjene te moderniziranje Zakona o elektroničkim medijima, Zakona o autorskim pravima, kao i Zakona o HRT-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vidović Krišto: U 'mainstream' medijima propagandni program vladajućih

Karolina Vidović Krišto predstavila je medijsku politiku Domovinskog pokreta, ocijenivši kako u hrvatskim 'mainstream' medijima ne postoji slobodno novinarstvo već ''propagandni program vladajućih''.

U porukama HND-u i Sindikatu novinara iz Domovinskog pokreta naglasili su kako je ''medijska politika u Hrvatskoj snažno opterećena negativnim naslijeđem državne kontrole unutar komunističkog jednopartijskog sustava''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ocijenili su i kako to 'negativno naslijeđe treba postupno i temeljito odstraniti s medijske scene te medije učiniti neovisnima'. a zaključili su i kako će njihova medijska politika javnosti biti predstavljena ''kad za to dođe vrijeme''.

Most propituje način financiranja tjednika Novosti 

U ime Mosta o medijskoj politici i odnosu vlasti prema novinarstvu govorila je Marija Selak Raspudić, koja je propitivala način financiranja i pisanja tjednika Novosti, kojega financira Srpsko narodno vijeće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasila je potrebu da se neovisnost HRT-a, kao javnog medijskog servisa, može osigurati jedino tako da se promijeni način na koji se bira njegov ravnatelj, a time i način kadroviranja u cjelini.

Sanda Benčić iz platforme Možemo nužnim je ocijenila da medijima, kako bi ispunili svoju javnu funkciju, treba osigurati njihovu odživost, neovisnost od političkih i tržišnih utjecaja te stabilnije i sigurnije uvjete rada za novinare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možemo za uklanjanje klevete kao kaznenog djela

Istaknula je kako se iz Možemo zalažu za promjenu zakonskih okvira za reformu HRT-a te uklanjanje klevete kao kaznenog djela.

Medijske politike, odnosno planirani odnos prema medijima, predstavili su i Milorad Batinić u ime HNS-a, Mirando Mrsić (Demokrati i Laburisti) i Boris Milošević (SDSS).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 O odnosu politike i medija govorile su i odvjetnica Vesna Alaburić, profesorice Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu Gordana Vilović i Helena Popović. Moderator foruma bio je novinar N1 televizije Hrvoje Krešić.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo