MILANOVIĆ KOMENTIRA SRPSKE OPTUŽNICE / 'Ovo je svodništvo, ne neovisno tužiteljstvo... Vučiću, zašto nas provociraš?

Imamo razlog za sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost - ovo što je napravio službeni Beograd, to nije nikakvo neovisno tužiteljstvo

24.8.2022.
18:12
VOYO logo

Predsjednik Zoran Milanović boravi u Varaždinu na Špancirfestu gdje je novinarima dao izjavu. Tom prilikom komentirao je srbijanske optužnice protiv hrvatskih zapovjednika.

"Imamo razlog za sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost - ovo što je napravio službeni Beograd, to nije nikakvo neovisno tužiteljstvo. Tužitelji su inače dvojbeno neovisni ljudi, kako gdje, ovi u Beogradu su neovisni kao dame koje su po Brooklinu, Harlemu i Bronxu - to je svodništvo, ne neovisno tužiteljstvo. Stvar je jako ozbiljna. Pokazuje se dobra volja, spremnost i susretljivost da se ta grozna priča s ratom, u kojem je Srbija napala Hrvatsku a ne obrnuto, konačno stabilizira. Tuf, evo ti optužnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je organizirao predsjednik Srbije koji za dva tri tjedna ima organizaciju Euro Pridea. U vrijeme kad je svijet izgledao drukčije. Sada se ne mogu povući iz toga. U Beogradu se održavaju litije, ljudi se mole za spas grijeha. Vučića to jako opterećuje, treba probleme na drugoj strani. Važno je kako ćemo reagirati. Imamo instrumente. Beograd, predsjednik Vučić i njegovi suradnici su odlučili da je sada zgodan trenutak podići optužnice protiv četiri hrvatska zapovjednika, od kojih dvojicu osobno poznajem, i za koje dajem ruku da nisu nacionalisti. Ali ne želim ulaziti u tu vrstu rasprave jer Srbija nema pravo podizat takve optužnice", rekao je Milanović te nastavio:

'Ovo s optužnicama je namjerno, tempirano da Beograd skrene pozornost s problema'

"Hrvatska će sutra optužit njihovog predsjednika ako bude loše volje. Zato što je divljao na teritoriju Hrvatske 1995. godine, a ne na Petrovačkoj cesti, na kojoj su se navodno dogodila ta djela, u kojima su navodno poginula djeca. Meni je žao zbog toga, ali za to neće odgovarati hrvatski zapovjednici iz Domovinskog rata. Ja nikada ne idem na tu bijednu patetiku da spominjem hrvatsku djecu u ratu. Ako čuješ nekoga da govori 'srpska djeca' u političkom diskursu, znaj da je to varalica", rekao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Reakcija Vlade je da se mi s time ne slažemo. Što to znači? Što će Hrvatska poduzeti da zaštiti svoje zapovjednike? Prijeti se dodatnim optužnicama. Hoćemo se opet ne slagati? Država tako ne reagira. To nije ozbiljno. Ovo s optužnicama je namjerno, tempirano za ovaj trenutak da se skrene pozornost s problema koje vlast u Beogradu ima, a za koje su si sami krivi. Ovo s optužnicama je namjerno. Hrvatska na to mora reagirati. Ne ovako na Špancirfestu. Nije dosta", kaže Milanović.

Image
'KRIVO JE KRENULO' /

Puhovski o optužnicama iz Srbije: 'I srpska i hrvatska strana promašuju problem. To je dodatna cinična sprdačina sa žrtvama'

Image
'KRIVO JE KRENULO' /

Puhovski o optužnicama iz Srbije: 'I srpska i hrvatska strana promašuju problem. To je dodatna cinična sprdačina sa žrtvama'

O Vučiću: 'Zašto nas proviciraš? Kvariš odnose s Hrvaskom'

"Srbija sebi uzima za pravo da sudi za sve događaje koji su se dogodili na prostoru bivše Jugoslavije. Hrvatska to ne radi mada je u puno jačoj vanjskopolitičkoj i općenito u puno jačoj poziciji od Srbije, zato što pokušavamo igrati fer. Ne ide. I sada žele da im zaprijetimo istim takvim optužnicama. Idemo se dogovorit što ćemo. Blokirat ulazak Srbije u EU? Pa kad bi njima bilo stalo do toga, i to bi bio instrument, ali njima nije stalo do toga, oni ne žele ući u EU", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je tema za Vijeće za Nacionalnu sigurnost. Moramo zaštititi zapovjednike. To je napad na Hrvatsku državu, a onda i na te ljude. Princip je: nećeš mi suditi za kaznena djela izvan Srbije. Petljaj, izmišljaj ako je, ali ovo se dogodilo u BiH. A da ne nabrajamo što se dogodilo kod Zagreba, za što je Vučić osobno odgovoran. Zašto nas provociraš? Kvariš odnose se Hrvatskom, koji ne moraju nužno biti loši", rekao je Milanović. Napominje da ova optužnica 'prostituira' odnose Hrvatske i Srbije, ali i odnose Hrvata i Srba u BiH. Smatra da je reakcija Vlade zakašnjela i da Hrvatska mora nešto napraviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo