PREDSJEDNICA SE OBRATILA JAVNOSTI U SARAJEVU: / 'Puno se toga izvlačilo iz konteksta i meni i Hrvatskoj stavljalo na dušu'

Image
Foto: N1

Svojim posjetom Bosni i Hercegovini predsjednica Grabar Kitarović želi potaknuti čelnike BiH, Bošnjake i Hrvate, na dijalog i dogovor o ključnim pitanjima i reformama, uključujući izborni zakon

17.1.2018.
7:45
N1
VOYO logo

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u trodnevnom je službenom posjetu Bosni i Hercegovini u sklopu kojeg će posjetiti Sarajevo i srednju Bosnu te po prvi puta i Bosansku Posavinu, priopćeno je iz Ureda Predsjednice. Njoj je ovo drugi službeni posjet BiH nakon onoga u ožujku 2015. godine.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

NOVO 12:00 - Nakon sastanka članova Predsjedništva BiH i predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović u Sarajevu je održana konferencija za medije.

Kako je novinarima rekao Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, čast mu je da su danas mogli razgovarati sa hrvatskom predsjednicom. "Primarni vanjsko-politički prioritet BiH ostaju euroatlantske integracije", rekao je Čović zahvaljujući se hrvatskoj predsjednici na svemu što je dosad učinila za BiH na tom polju. On je dodao da je prioritet jačanje privrednih odnos. Kazao je da, iako je iako u BiH izborna godina, radit će na jačanju reformskih aktivnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grabar-Kitarović se zahvalila na srdačnom dočeku. Istaknula je kako se proteklih tjedana u medijima u obje zemlje stvarala negativna klima oko njezinog posjeta BiH i njenih namjra.

"Vrijeme je da u izravnom razgovoru, ne samo s članovima predsjedništva, već i s bh. javnošću, sva tri naroda, pošaljem jasne poruke, jer nažalost posljednjih se tjedana puno toga izvlačilo iz konteksta, i meni i Hrvatskoj se stavljalo na dušu", kazala je hrvatska predsjednica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

U svome obraćanju potom je rekla da "nema zemlje s kojom je potrebnije izgrađivati prijateljske odnose od Bosne i Hercegovine".

"Republika Hrvatska je činjenicom dijeljenja 1001 kilometar duge granice s BiH, svojim Ustavom, ali i kao država potpisnik Washingtonskog i jamac provedbe Daytonskog sporazuma obvezana pozorno pratiti procese u BiH i prijateljski iznositi moguće izazove koje uočava. To se nikako ne može tumačiti miješanjem u unutarnja pitanja susjedne države jer Republika Hrvatska pri tome polazi od i zagovara temeljna načela na kojima je uspostavljena Bosna i Hercegovina, a ne pojedina rješenja", kazala je u na početku svoga obraćanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazala je kako je na čelnicima BiH odgovornost za osiguranje bolje budućnosti koju je ta država odlučila ostvariti članstvom u EU.

"Podnošenjem zahtjeva za članstvo i njegovim prihvaćanjem od strane EU, BiH je ujedno prihvatila monitoring nad ostvarivanjem obveza koje to za sobom povlači. Taj je put Republika Hrvatska prošla i mi jako dobro znamo koliko je zahtjevan. Zato, vjerujući u iskrenost opredjeljenja državnih tijela Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji, želimo joj, kao susjednoj zemlji, državi triju ravnopravnih naroda i domovini hrvatskoga naroda, pružiti svu moguću pomoć da ga što prije prijeđe", poručila je hravtska predsjednica dodavši da vjerojatno nema država u svijetu koje su toliko upućene jedna na drugu poput Hrvatske i BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom se osvrnula na položaj Hrvata u BiH koji, kako je rekal, ne žele ništa drugo nego mir i ravnopravnost s Bošnjacima i Srbima.

"Hrvati u BiH nisu bili i neće biti nacionalna manjina. I nisu ničim zaslužili da ih itko takvima smatra niti će to dopustiti. Hrvati su u BiH stoljećima živjeli, žive i živjet će, a Hrvatska će uvijek biti s njima. Povezivanje s Hrvatima u Bosni i Hercegovini, potpora njihovu povratku i ostanku, te očuvanje njihove jednakopravnosti strateški je interes Republike Hrvatske", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatim se dotakla najosjetljivijeg političkog pitanja u BiH - reforme izbornog zakonodavstva - za koje je rekla da iziskuje političku hrabrost i mudrost.

Na koncu je kazala kako je uvjerena da je upravo hrvatski narod u BiH najsnažniji motor procesa europskih integracija te da je to zalog daljnjeg razvoja međudržavnih odnosa između Hrvatske i Bosne i Hercegovine i zajedničkog napretka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

11:34 - Manja skupina prosvjednika okupila se u srijedu pred hrvatskim veleposlanstvom u Sarajevu u povodu posjeta predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović kako bi iskazali nezadovoljstvo politikom Hrvatske prema Bosni i Hercegovini.

U prosvjedu koji je ranije najavila udruga Bošnjački pokret za ravnopravnost sudjelovalo je desetak osoba koje su nosile plakate s porukama protiv "tuđmanizacije BiH" te zahtjevima da hrvatska predsjednica iskaže poštovanje prema "žrtvama agresije na BiH".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki od sudionika nosili su i plakate s fotografijama pokojnog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana na kojima je pisalo kako je on zločinac. Prosvjed je predvodio predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost Sejfudin Tokić no to okupljanje nije privuklo veću pozornost prolaznika.

Image

10:35 Predsjednicu RH ispred zgrade Predsjedništva BiH dočekao je predsjedatelj Dragan Čović. Nakon intoniranja državnih himni i protokolarnog pozdrava, predsjednica Grabar Kitarović započela je službene razgovore s članovima Predsjedništva BiH - Čovićem, Bakirom Izetbegovićem i Mladenom Ivanićem. Po završetku sastanka obratit će se novinarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

9:45 Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović doputovala je u srijedu u službeni posjet Bosni i Hercegovini gdje će boraviti do petka.

Predsjednicu Grabar-Kitarović po dolasku u sarajevsku zračnu luku dočekao je zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić te predstavnici različitih razina vlasti a potom joj je priređen svečani doček pred sjedištem Predsjedništva BiH gdje ju je pozdravio predsjedatelj Dragan Čović dok su joj državne počasti odali pripadnici svečane postrojbe bosanskohercegovačkih oružanih snaga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon intoniranja državnih himni i protokolarnog pozdrava s predstavnicima tijela vlasti u BiH hrvatska je predsjednica započela službene razgovore s članovima Predsjedništva BiH. Tijekom dana ona će razgovarati i s članovima kolegija Zastupničkog i Doma naroda parlamenta BiH te s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Nakon toga predsjednica Grabar-Kitarović odvojeno će se sastati i s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem, visokim predstavnikom međunarodne zajednice za BiH Valentinom Inzkom a na kraju će uslijediti susret s predstavnicama udruge majki Srebrenice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Termin dolaska promijenjen bez objašnjenja

Sinoć je u sarajevskoj zračnoj luci sve bilo spremno za doček hrvatske predsjednice koju je čekalo izaslanstvo predvođeno ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnadakom. No, oko 19:20 sati stigla je obavijest da predsjednica Grabar Kitarović ipak dolazi u srijedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ČELNIK HRVATSKOG NARODNOG SABORA BiH: /

'Očekujem da će Grabar-Kitarović biti prijateljski dočekana u BiH'

Image
ČELNIK HRVATSKOG NARODNOG SABORA BiH: /

'Očekujem da će Grabar-Kitarović biti prijateljski dočekana u BiH'

O razlozima termina posjete ni sam šef diplomacije BIH ništa ne zna, baš kao ni hrvatski veleposlanik u BiH Ivan del Vekio. Crnadak je za N1 kazao da mu nije poznato zbog čega je došlo do promjene termina.

''Zaista ne znam. Iz Ureda predsjednice poručili su kako će predjednica u Sarajevo sletjeti u srijedu ujutro", kazao je Crnadak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Pantovčaku se doznaje da će tijekom posjeta predsjednica izraziti snažnu potporu BiH na njezinu putu prema euroatlantskim integracijama i razgovarati o mogućnostima za jačanje gospodarske suradnje između dviju zemalja te da neće bježati niti od otvorenih pitanja. Budući da je u BiH u tijeku predizborna kampanja za opće izbore u listopadu, predsjednica će naglasiti važnost očuvanja jednakopravnosti svih triju konstitutivnih naroda u BiH i svih njezinih građana, u duhu Daytonskog sporazuma, koji je potpisala i Hrvatska i jedan je od njegovih jamaca. Svojim posjetom ona želi potaknuti čelnike BiH, Bošnjake i Hrvate, na dijalog i dogovor o ključnim pitanjima i reformama, uključujući izborni zakon, ne ulazeći pritom u bilo kakve pojedinosti mogućih zakonskih rješenja, ističu na Pantovčaku.

Image
Foto: Boris Šćitar/PIXSELL

Susret s čelnicima BiH, kardinalom, majkama Srebrenice...

Službeni posjet započet će u srijedu u Sarajevu gdje će biti upriličen svečani doček hrvatskoj predsjednici. Nakon tête-à-tête sastanka s Predsjedništvom BiH slijedi sastanak izaslanstava, a nakon toga se oko 11.30 sati očekuju izjave za novinare, kažu izvori. Potom slijedi sastanak s članovima kolegija Doma naroda i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nakon čega je predviđen radni ručak s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica će se danas sastati i s vrhbosanskim nadbiskupom, kardinalom Vinkom Puljićem, potom i s visokim predstavnikom za BiH Valentinom Inzkom te predstavnicama udruženja "Majke Srebrenice". Dan će završiti svečanom večerom koju u njezinu čast organizira Predsjedništvo BiH.

Posjeta srednjoj Bosni i Bosanskoj Posavini

U četvrtak će predsjednica posjetiti srednju Bosnu, uključujući i Tuzlu. Obići će franjevački samostan u Gučoj Gori, u općini Travnik, posjetiti tvornicu furnira Palavra u obližnjoj Novoj Bili, koja planira otvoriti tvornicu u Hrvatskoj. Posjetit će i tamošnju hrvatsku bolnicu "Dr. fra Mato Nikolić", a potom će otići u Vitez gdje će se sastati s hrvatskim načelnicima općina te predsjedateljima Općinskih vijeća Središnje Bosne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slijedi posjet Žepču i tamošnjem Katoličkom školskom centru "Don Bosco"te susret s Hrvatima u Usori. Na koncu, u Tuzli će se sastati s predsjednikom vlade Tuzlanskog kantona i gradonačelnikom Tuzle.

U petak će u Tuzli obići Katolički školski centar "Sv. Franjo" te franjevački samostan i crkvu sv. Petra i Pavla, a susrest će se i s predstavnicima Koordinacije hrvatskih i katoličkih udruga s područja Tuzlanske županije. Tijekom posjeta predsjednica će posjetiti Orašje i Derventu u Bosanskoj Posavini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo