PREDSJEDNICA SMJELA SLIKATI GLASAČKI LISTIĆ? / Europski sud za ljudska prava donio presudu koja je važna i za Hrvatsku

Image
26.1.2018.
8:24
VOYO logo

Mađarska stranka dvorepog psa ( skupina satiričara koja se registrirala kao politička stranka) 2016. napravila je aplikaciju preko koje su mađarski glasači mogli fotografirati i objaviti svoj listić, objašnjavajući zašto su pogrešno ispunili listić ili nisu izašli na referendum kojim je Mađarska nastojala zabraniti ulazak nemađara. Prvo su zaradili opomenu jer krše tajnost izbornog prava, a potom ih je DIP kaznio 2700 eura. Vrhovni sud je kaznu smanjio na 330 eura. Dvorepi pas žalio se ustavnom sudu u Mađarskoj. Tvrdili su kako birači ionako fotografiraju svoje listiće, a oni su samo napravili aplikaciju na kojima su mogli i objaviti fotografije listića, nevažećih i to anonimno. Mađarski ustavni sud se nije složio. No, zato ih je poslušao Europski sud za ljudska prava.

Image
PREDSJEDNICA PRVO FOTOGRAFIRALA SVOJ GLASAČKI LISTIĆ PA PORUČILA: /

'Moramo biti ozbiljni, ne možemo se poslije buniti'

Image
PREDSJEDNICA PRVO FOTOGRAFIRALA SVOJ GLASAČKI LISTIĆ PA PORUČILA: /

'Moramo biti ozbiljni, ne možemo se poslije buniti'

U Strasbourgu su zaključili kako aplikacija ima komunikativnu vrijednost, te stoga predstavlja izražavanje u javnom interesu, koje uživa zaštitu članka 10. Europske konvencije. Uzeli su u obzir i da aplikacija ne narušava tajnost glasovanja ili pravednost referenduma. Mađarska mora Dvorepom psu platiti 330 eura odštete i 3000 eura za troškove postupka, piše Večernji koji istodobno zaključuje da i je Kolinda Grabar Kitarović imala pravo slikati svoj listić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni hrvatski ni mađarski zakon izričito ne zabranjuju fotografiranje listića pa ni njegovu objavu, no DIP i GONG su upozoravali da se time krši tajnost glasovanja.

“Korištenje mobilnih telefona i fotografiranje glasačkih listića nije primjereno i u suprotnosti je s općim pravilima ponašanja na biračkom mjestu i pravilima izbornog postupka” istaknuo je DIP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Metoda kupovine glasova

Situacija s parlamentarnim izborima u Hrvatskoj i konkretnim slučajem u Mađarskoj ipak je različita. Dvoglavi pas je skupljao fotografije nevažećih glasova na referendumu, dok je predsjednica fotografirala listić na kojemu su se birale stranke, koje tako "nagrađuju" svoje vjerne glasače.

"Kršenjem propisa, Predsjednica RH ozbiljno ugrožava integritet izbornog procesa i takvo ponašanje ne bi smjelo postati primjer drugima. Ne vjerujemo da je pod nečijom kontrolom, ali takvi dokazi inače se koriste kao podloga za kupovinu glasova. ", reagirao je GONG na fotografiranje listića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo