putuje po HR / Predsjednica privremeno preselila ured u Viroviticu: 'Treba identificirati i osuditi ratne zločince'

Image
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Predsjednica je podsjetila na ulogu toga dijela Hrvatske u Domovinskom ratu

11.10.2018.
10:39
Damir Spehar/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, na dva dana je premjestila svoj Ured u Virovitičko-podravsku županiju, a na svečanosti ispred zgrade Županije u četvrtak je pozvala na zajedništvo u rješavanju gorućeg hrvatskog problema, iseljavanja mladih.

Privremeni Ured predsjednice RH otvoren je izvedbom državne himne i podizanjem predsjedničke zastave ispred zgrade Županije, a predsjednica države podsjetila je na ulogu toga dijela Hrvatske u Domovinskom ratu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Virovitica i drevna Virovitičko-podravska županija imaju veliko političko i vojno značenje. Posebno se to vidjelo u Domovinskom ratu u jesen 1991. godine, kada je ovo  područje bilo ključno za slamanje planova Jugoslavenske vojske. Na žalost, na ovom području bilo je i ratnih zločina, a sve one koji su ih počinili treba identificirati i osuditi", rekla je predsjednica Grabar-Kitarović. 

Podsjetila je da Virovitičko-podravska županija dijeli dugu granicu s Republikom Mađarskom, što je čini posebno važnom pogotovo u današnje vrijeme pritiska migranata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Upravo zato potreban je jači angažman za razvoj gospodarstva i u konačnici ostanak ljudi, a posebno mladih obitelji, u zavičaju. Potrebna je stalna pozornost i skrb u školskom i predškolskom odgoju, jer je riječ o vrlo važnoj pomoć roditeljima”, rekla je, naglasivši da su za demografsku obnovu Hrvatske potrebne nove investicije u gospodarstvu, zapošljavanje, a nadasve veće plaće.

"Poruka je to svima nama da moramo promijeniti obrasce rada, biti s ljudima i rješavati njihove probleme", kazala je predsjednica Republike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Otvoren privremeni Ured predsjednice u Virovitičko-podravskoj županiji

Image

Otvoren privremeni Ured predsjednice u Virovitičko-podravskoj županiji

Pohvalila je Vladin projekt za razvoj Slavonije, Baranje i Srijema, istaknuvši kako nam je potrebno mnogo projekata da se županije u panonskom bazenu približe hrvatskom prosjeku.

Važno bolje prometno povezivanje Virovitičko-podravske županije  izgradnjom brze ceste do Zagreba

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobrodošlicu u Viroviticu poželjeli su joj Igor Andrović, virovitičko-podravski župan i Ivica Kirin, virovitički gradonačelnik.

Gradonačelnik Kirin izrazio je zadovoljstvo dolaskom predsjednice Grabar-Kitarović i preseljenjem Ureda predsjednice u Viroviticu i Virovitičko-podravskoj županiju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Župan Andrović rekao je kako ne postoji nijedan grad i općina u županiji u kojoj se trenutno ne provodi barem jedan EU projekt, a kao jedan od problema istaknuo  je važnost kvalitetnijeg prometnog povezivanja Virovitičko-podravske županije s ostatkom Hrvatske preko izgradnje brze ceste do Zagreba.

Predsjednica države u privremenom Uredu danas će održati radni sastanak s vodstvom Županije i Grada Virovitice te se susresti s predstavnicima nacionalnih manjina i udrugama hrvatskih branitelja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Položit će vijenac kod Spomenika hrvatskim braniteljima na virovitičkom Gradskom groblju, posjetiti Visoku školu za menadžment u turizmu i informatici te će popodne u  Privremenom uredu održati prijam udruga i pojedinaca.

U popodnevnim satima u Osnovnoj školi Augusta Cesareca u Špišić Bukovici, PŠ Bušetina, u sklopu programa "Hrvatska čita" pročitat će odabrane ulomke iz "Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića". U općini Lukač predsjednica će posjetiti tvrtku Šafram d.o.o., a potom se vratiti u Viroviticu i obići tvrtku Brana d.o.o., ali i Panonski drvni centar kompetencija d.o.o.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što posjeti Sklonište za životinje u Gubčevoj ulici, predsjednica će boraviti na predstavljanju projekta obnove dvorca Pejačević.

Slijedi susret predsjednice sa građanima Općine Suhopolje, a dan će završiti u Otrovancu u Općini Pitomača, na obilježavanju 10. obljetnice osnutka Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije (VIDRA).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ured predsjednice RH privremeno je premješten u Virovitičko-podravsku županiju danas i sutra.

Predsjednica Republike posjetila Visoku školu za menadžment u turizmu i informatici

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je u četvrtak u Virovitici Visoku školu za menadžment u turizmu i informatici, gdje je u razgovoru sa studentima naglasila važnost cjeloživotnog obrazovanja te ravnomjernog razvoja Hrvatske, čemu pridonosi uspostava škola u malim sredinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dekan Oliver Jukić predsjednicu je upoznao s razvojnim planovima Visoke škole, koja ima odjele ekonomije, ICT-a i turizma. Naglasio je iznimno uspješnu suradnju s lokalnom zajednicom. Svi gradovi i općine Virovitičko-podravske županije, kao i sama Županija, sudjeluju u financiranju troškova, rekao je i kao posljednju u nizu investicija naveo studentski dom, izgrađen prošle godine, što je gotovo u potpunosti financirano novcem iz EU fondova.

U razgovoru sa studentima predsjednica Republike je Visoku školu za menadžment u turizmu i informatici navela kao pozitivan primjer decentralizacije Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaki dio Hrvatske jednako je bitan za razvoj, a jednakomjeran razvoj bitan je jer ne smijemo dopustiti da imamo izolirana područja. Želimo vratiti život u sva područja, zbog toga je bitna decentralizacija i uspostava škola u malim sredinama. Ne smijemo imati kvadricentričan razvoj", naglasila je predsjednica Grabar-Kitarović i čestitala studentima na odluci da studiraju u maloj sredini te poručila da je cjeloživotno obrazovanje ključno jer se svijet vrlo brzo mijenja.

Istaknula je kako i sama potiče iz male sredine i ocijenila da one imaju svojih prednosti u odnosu na život u velikim gradovima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao doktorandica vrlo pozorno slušam vaša razmišljanja i doista mi je drago što je ovdje riječ o tržišno orijentiranoj školi. Male sredine često pružaju višu kvalitetu života, iako se to ne shvaća. Jurimo za uzbuđenjima velikih gradova, a onda se od njih ponekad i umorimo", kazala je predsjednica Grabar Kitarović.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo