GLAVNA ORGANIZATORICA / Predsjednica otvorila Croaticum: 'Jezik je važno očuvati zbog jačanja hrvatskih zajednica'

'U prosjeku svaki tjedan imamo 230 studenata, a dolaze diljem svijeta iz svih zemalja'

27.4.2019.
19:46
VOYO logo

Kako zvuče Lijepa Naša kada ju otpjeva Argentinka ili Pupačićeva pjesma More kada ju recitira Kineskinja, e to se moglo doživjeti jutros na Pantovčaku.

Ondje se održao Dan otvorenih vrata na temu "Hrvatski – moj jezik", posvećen onima koji uče hrvatski kao jezik svojih predaka ili kao strani jezik koji žele naučiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moj djed je bio Hrvat i onda ja imam stipendiju za studirati hrvatski jezik. I sviđa mi se tu puno i sretna sam", istaknula je na nespretnom hrvatskom Florencija Celani iz Argentine.

Florencia je rođena u Argentini. Jutros je, daleko od svog doma, imala priliku s ostalim polaznicima Croaticuma, zapjevati na jeziku koji joj nije materinski, ali ga zove svojim. I to  pred hrvatskom predsjednicom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I slušam mole, doblo jutlo veli. I sluša mene i ja mu šapćem "O doblo jutlo mole" Kažem tiho", mučila se Zhu Guizhi iz Kine.

Manje borbe s pojedinim glasovima, naglascima i padežima brzo se zaborave, ako uzmemo u obzir da je recitirati pjesmu, za mnoge teško i na materinskom, a kamoli tek na stranom jeziku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovaj semestar imamo 230 studenata, u prosjeku svaki tjedan imamo 230 studenata, a dolaze diljem svijeta iz svih zemalja", pojasnila je lektorica Croaticuma Ivančica Banković Mandić.

Predsjednicu, koja je glavna organizatorica Otvorenih dana, sve što je vidjela je oduševilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvjerila sam se koliko je važno očuvanje jezičnog identiteta za jačanje naših hrvatskih zajednica, posebice za očuvanje u drugoj i trećoj generaciji kada blijede priče naših djedova i baka", istaknula je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

No, nisu ovdje bili samo zaljubljenici u hrvatski jezik već i oni koji su se zaljubili u Lijepu Našu. I sve im je u životu lakše naučiti, pa i jezik, ako imaš glazbu... i dobro društvo!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo