PREDSJEDNICA: / 'Nitko me nije uvjerio da postoji većina, neka Reiner što prije sazove raspravu o raspuštanju Sabora'

Image

Nakon konzultacija s predstavnicima klubova i ostalim zastupnicima Hrvatskoga sabora na Pantovčaku, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović obratila se javnosti.

17.6.2016.
13:56
VOYO logo

HRVATSKA IDE NA PRIJEVREMENE IZBORE: Postoji dovoljno glasova za raspuštanje Sabora

"Upravo sam završila prvi i posljednji krug konzultacija za mandatara. Nitko me nije uvjerio da ima potporu 76 potpisa zastupnika ili više za dobivanje statusa mandatara. Mogu ustvrditi kako je natopolovična većina zauzela stav o potrebi raspisivanja prijevremenih izbora", rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Rasprava i odlučivanje što prije!'

"Ustavni rok od 30 dana je nemoguće skratiti. Uvažavajući odluku većine saborskih zastupnika, ali i velike većine građana za novim izborima, apeliram na predsjednika Sabora Željka Reinera da se rasprava i odlučivanje održi što je moguće prije", poručila je predsjednica.

"Gotovo svi predstavnici parlamentarnih stranaka izrazili su želju da se izbori održe početkom rujna, i naravno da ću o njihovu mišljenju i mišljenju građana posebno voditi računa pri određivanju datuma", rekla je predsjednica Republike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KARAMARKO NE ŽELI IZBORE: ‘Ne predajemo se, preokrenut ćemo ovu priču u idućih osam dana’

MILANOVIĆ NAKON KONZULTACIJA: ‘Najrazumniji datum za izbore je 4. rujna’

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Stigli potpisi 85 zastupnika

U saborsku proceduru do petka poslijepodne stigli su potpisi ukupno 85 zastupnika i zastupnica koji u sedam odvojenih prijedloga traže raspuštanje Sabora, potvrđeno je Hini u saborskim službama.

Prijedloge samoraspuštanja uputili su klubovi IDS-a i nezavisnog Furija Radina, SDP-a, SDSS-a, Mosta nezavisnih lista, HDSSB-ovi zastupnici Branimir Glavaš i Josip Salapić, dvoje zastupnika Hridi Drago Prgomet i Irena Petrijevčanin Vuksanović, te Ivan Sinčić (Živi zid).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka o samoraspuštanju očekuje se u ponedjeljak, a na snagu bi trebala stupiti sredinom srpnja, kako bi se prijevremeni izbori održali početkom rujna.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo