PREDSJEDNICA KOLINDA POSJETILA BLEIBURG, MACELJ I HUDU JAMU: / Položila je cvijeće i zapalila svijeće

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Predsjednica Kolinda posjetila Macelj, Bleiburg i Hudu jamu, položila cvijeće i zapalila svijeće za nevine žrtve

8.5.2019.
18:58
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

U povodu Dana spomena na hrvatske žrtve u borbi za slobodu i neovisnost, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je Macelj, Bleiburg i Hudu jamu, položila cvijeće te zapalila svijeće za nevine žrtve koje su ubili pripadnici Jugoslavenske armije nakon završetka Drugoga svjetskog rata, priopćeno je danas navečer iz Ureda predsjednice Republike.

"Masovnim ubojstvom ratnih zarobljenika i civila, među kojima je bilo ranjenika i djece, prekršene su sve civilizacijske norme i odredbe humanitarnog prava, prije svega Ženevska konvencija o ratnim zarobljenicima iz 1929. Bio je to razmjerno najveći poratni masovni zločin u Europi nakon Drugoga svjetskog rata, za koji nema opravdanja, kao ni za bilo koji drugi zločin učinjen nad bilo kime i od bilo koga", ističe se u priopćenju iz Ureda predsjednice Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomen na Križni put

"Ta i druga mjesta trajno čuvaju spomen na Križni put i opomena su današnjem i budućim naraštajima koliko je važno bdjeti nad neponovljivom vrijednošću svakog ljudskog života, promicati duh hrvatskoga zajedništva i jačati demokraciju, kao jamstva slobode i mira", dodaje se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo