Samo za potrebite / Nema više kupi pa prodaj! Mijenja se Zakon o POS-u, ministar: 'Planiramo izgraditi još 1000 stanova'

Image
Foto: Ilustracija/Duško Jaramaz/PIXSELL

POS-ove stanove ćemo graditi isključivo za one koji ih trebaju, ističe Štromar.

5.2.2019.
15:10
Ilustracija/Duško Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja će izmjenama Zakona o POS-u, kojima će se zabraniti prodaja i iznajmljivanje POS-ovih stanova, stati na kraj zlouporabama jer je cilj POS-ove stanove graditi isključivo za one koji ih trebaju, poručio je u utorak potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar.

"Radi se o dobroj mjeri, koja je omogućila da 8000 mladih obitelji dođe do svog krova nad glavom, a planiramo u sljedeće dvije godine izgraditi još 1000 stanova", prenosi Ministarstvo Štromarove riječi na svojim internetskim stranicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne želimo da pojedini špekulanti bace mrlje na tu mjeru, POS-ove stanove ćemo graditi isključivo za one koji ih trebaju, ističe Štromar.

U Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja kažu da su izmjene Zakona o POS-u u završnoj fazi izrade i uskoro bi trebale biti upućene u javno savjetovanje. Predviđeno je da Zakon ide u dva čitanja u Hrvatski sabor, a njegovo usvajanje planira se prije lipnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U radnoj verziji nalazi se odredba po kojoj će budući ugovori o kupoprodaji stanova u sklopu programa POS-a morati sadržavati zabranu davanja u najam ili prodaju stana sve dok kupac prethodno ne otplati preostali iznos dugova, s kamatom na javna sredstva za razdoblje prekida otplate.

U slučaju da netko odluči prodati ili iznajmiti POS-ov stan, Agencija za pravni promet i posredovanje nekretnina (APN) o svemu će obavijestiti banku u kojoj je dignut kredit za kupnju stana, a banka će morati kredit u cijelosti proglasiti dospjelim i pristupiti prisilnoj naplati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tom slučaju kupac će APN-u morati isplatiti razliku između ugovorene kupoprodajne cijene i utvrđene tržišne vrijednosti nekretnine na dan sklapanja ugovora, objasnili su u Ministarstvu graditeljstva. 

"Država bi od takvih naplatila sve što je uložila u subvenciju, bez obzira na to u kojem se trenutku prije isteka kredita stan ponudi na prodaju ili u najam", ističu u Ministarstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo