podjela u Saboru / Katarina Peović o ZOR-u: 'Radnici će imati i 30% manju plaću u nekim uvjetima'

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Iz HDZ-a bacaju kontgru da će izmjene Zakona o radu dodatno propisati da se rad nedjeljeom mora plaćati 50% više, uvodi  načelo nedostupnosti radnika po kojem poslodavac ne smije zvati radnika izvan radnog vremena, da se reguliraju i ugovori na neodređeno...

8.12.2022.
11:55
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Predložene izmjene zakona o radu (ZOR) i o neradnoj nedjelji podijelile su u četvrtak saborsku većinu i opoziciju - prvi tvrde da će zakoni "znatno" unaprijediti radno zakonodavstvo i poziciju radnika u trgovini, drugi pak da radnici nisu dobili zaštitu koju su trebali.

SDP za ZOR kaže da je "lažni" i da mu nije stalo da se poboljšaju uvjeti onima, koji žive od svog rada.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ZOR ne jača zaštitu i sigurnost radnika, radi upravo suprotno, kazala je Sabina Glasovac prozivajući vladajuće da odbijaju ograničiti primjenu ugovora na određeno, da zanemaruju činjenicu da radnici rade i noću, u smjenama, subotom i da taj rad ne žele dodatno platiti.

Image
MORATE LI TADA U SHOPPING? /

Mogu Slovenija, Francuska, Austrija i Vrbovec: Zašto u cijeloj Hrvatskoj nedjelja ne bi mogla biti neradna?

Image
MORATE LI TADA U SHOPPING? /

Mogu Slovenija, Francuska, Austrija i Vrbovec: Zašto u cijeloj Hrvatskoj nedjelja ne bi mogla biti neradna?

Lijepe riječi za izmjene ZOR-a ne nalazi ni Katarina Peović (RF) koja tvrdi da će, ako prođe ovakav ZOR, radnici  imati 30 posto manju plaću u tzv. izvanrednim uvjetima. To znači, tisuće kuna plaća manje, znači da nećete moći plaćati kredite, da ćete četiri mjeseca raditi bez prekida, poručila je građanima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kritizirala je i što će Sabor objedinjeno raspraviti o izmjenama ZOR-a, radu nedjeljom i suzbijanju neprijavljenog rada. To, kazala je, ukazuje na malverzaciju i manipulaciju koju želi izvesti HDZ, a to je ne ukidanje rada nedjeljom, nego smanjivanje broja radnih nedjelja.

Iz HDZ-a odbacuju takve tvrdnje i naglašavaju kako ZOR dodatno propisuje 50 postotno povećanje plaćanja rada nedjeljom, uvodi  načelo nedostupnosti radnika, s određenim ograničenjima, regulira ugovore na neodređeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosadašnja norma, koju je u zakon stavila SDP-ova vlada bila je nepovoljna za radnike, dozvoljavala je da u roku od tri godine radnik može imati i 333 ugovora, a sada se ograničava na maksimalno tri ugovora na određeno, kazala je Majda Burić, ističući da će se znatno unaprijediti radno zakonodavstvo i poziciju radnika u trgovini.

Marin Miletić (Most) pozdravlja neradnu nedjelju, nedostupnost  radnika nakon radnog vremena, ali i upozorava da su mnogi radnici nedovoljno plaćeni. Njih 52 tisuće ima minimalnu plaču, mnogi jedva spajaju kraj sa krajem, kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raukar Gamulin: 'Loša gluma...'

ZLB kaže da se između dvaju čitanja ZOR-a nisu poboljšali uvjeti za agencijski, platformski rad, za prava trudnica. To je zato što vladajućima radnici i njihova prava, ipak, nisu na prvom mjestu, tvrdi Urša Raukar Gamulin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ta loša gluma da se drži ravnoteža poslodavaca i radnika je ipak samo loša gluma, radnici nisu dobili zaštitu koju su trebali", tvrdi.  

Miroslav Škoro ističe da Za pravednu Hrvatsku pozdravlja svaku promjenu za dobrobiti radnika i poduzetnika, ali se i pita gledamo  li stvari vatrogasno i partikularno kako je naš običaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko se stranaca uselilo u Hrvatsku u zadnjih godinu dana, upitao se i naveo kako su to  vjerojatno ljudi za koje radimo predmetne zakone.

Marijan Pavliček (HS) kaže da zakoni donose određene pomake, primjerice za rad nedjeljom, no i da ima stvari koje su mogle biti bolje, konkretno rad na određeno i agencijski rad. Bit će puno posla za državni inspektorat da se ne bi išlo na štetu najslabijih, a to su radnici, kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDSS-ova Dragana Jeckov pohvalila je prednosti koje izmjene ZOR-a donose za sezonske radnike.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo