ZBOG REFERENDUMA / Pred ministrom Pavićem je težak posao: Hoće li Plenkovićeva analiza zatresti njegovu fotelju?

Hoće li nakon predaje potpisa krenuti priprema za referendum, ovisit će Vladi

29.5.2019.
19:33
VOYO logo

Sindikati će uskoro biti gotovi s pregledavanjem više od 600.000 potpisa koje su prikupili protiv mirovinske reforme prema kojoj bi se u mirovinu išlo tek sa 67 godina.

Hoće li nakon predaje potpisa krenuti priprema za referendum, ovisit će Vladi koja ga može spriječiti ako sama promjeni zakon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić na sve odgovara floskulama, premijer Andrej Plenković jasno je rekao da su sindikalisti za njih štetu već napravili.

Na televiziji više nema Ane i Marice, ali je šefu HDZ-a bura koja se digla oko njih kriva za loš izborni rezultat. Hoće li analiza koju najavljuje zatresti fotelju ministra Pavića? On odgovara: ''Ne podcjenjujemo sindikate, a ja ne vidim razloga da dam ostavku''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni kažu da ste vi bili svjesni vremena u kojem će to doći i da je premijer bio svjestan. Jeste li s premijerom razgovarali o tome, pitanje je na koje Pavić odvraća: ''Ono što ja mogu ponoviti je to da je taj zakon uvela SDP-ova vlada''.

Ministru je to već postala mantra, ali sindikati se ni ne trude uvjeriti kako je tajming bio potpuno slučajan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Jedini krivci u svemu ovome su oni sami zato što su podcijenili sindikate i građane, zato što nisu prihvatili jasne argumente i na kraju krajeva su nas izgurali u područje gdje smo mi iskoristili i vrijeme i mjesto kako smo najbolje znali i mogli, pritom nismo išli ni s jednom političkom strankom'', istaknuo je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Nisu šurovali s SDP-om, uvjerava Sever, vladajući su znali njihove zahtjeve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ja sam doista zgrožen time da sindikati nisu išli uz dlaku HDZ-u i omogućili im da ih ponize do kraja. Logično je da sindikati udare tamo gdje najviše boli i kad najviše boli i to je to'', zaključio je SDP-ov saborski zastupnik Arsen Bauk.

A više od političara tema je očito boljela ljude jer su, neovisno o stranačkoj opredijeljenosti, sindikati prikupili više od 600.000 potpisa građanki i građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi se osigurali da nema muljanja oko potpisa, sve su kutije ovdje, pod ključem. Ne samo da su ova vrata zatvorena za medije, nego unutra smiju ući isključivo zaposlenici s potpisanom izjavom o čuvanju identiteta i osobnih podataka, a sve se nalazi pod kamerama.

Cijela vojska ljudi upravo pregledava potpise koje je inicijativa prikupila, a predat će ih u ruke predsjednika Sabora za desetak dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad predaju potpise, hoće li Vlada promijeniti zakon – pitanje je na koje Pavić odvraća: ''Pričekajmo prvo da predaju potpise i da se utvrdi da ih ima dovoljno''.

A svi ti potpisi podrške koje su sindikalisti najavili onog 12. svibnja u ponoć zvuče kao da će pred ministrom Pavićem biti težak posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo