Borasov seksistički nastup / Pravobraniteljica oprala rektora zagrebačkog Sveučilišta zbog neprimjerene izjave kadetkinji

'Uspjeh nema nikakve veze s fizičkim izgledom kandidata', poručila je pravobraniteljica

22.12.2020.
19:15
VOYO logo

Nakon što je rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras na jučerašnjoj promociji u Hrvatskom vojnom učilištu kadetkinji poručio da skine masku kako bi je mediji fotografirali uz opasku, citiramo: "nije samo pametna nego i lijepa" oštro je reagirala pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Višnja Ljubičić istup ocjenjuje neprimjerenim i diskriminatornim, a rektor Boras, dodaje ona, očito ne razumije što je diskriminacija temeljem spola. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anđela Matković proglašena je najboljom kadetkinjom naraštaja, a rektor Damir Boras jučer joj je nakon proglašenja prvo rekao da skine masku da bi onda dodao:

"Evo slikajte ovu našu lijepu kadetkinju, ne samo pametnu nego i lijepu, jel tako", ispalio je Boras.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MILANOVIĆ NAKON OPTUŽBI ZA SEKSIZAM /

'Ako ulaziš u ring, nemoj mi donositi nož sa sobom, igraj pošteno i budi spremna da ti se uzvrati'

Image
MILANOVIĆ NAKON OPTUŽBI ZA SEKSIZAM /

'Ako ulaziš u ring, nemoj mi donositi nož sa sobom, igraj pošteno i budi spremna da ti se uzvrati'

'Oblik spolne diskriminacije'

To je neprimjereno i diskriminatorno poručila je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

"Ovdje se radi o seksizmu kao obliku spolne diskriminacije jer se vodi jednom uobičajenom diskriminatorom praksom prema kojoj se samo žene ističe temeljem njihovog fizičkog izgleda", poručila je Ljubičić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rektor Boras pravdao se pozivanjem na grčku filozofiju:

"Nije to nikakva diskriminacija. Dakle ja smatram sve žene lijepima ako su pametne onda su sigurno milijun posto lijepe, a imati pametnu..to vam je načelo staro, načelo stare grčke filozofije pred 3000 godina iz doba Aleksandra Velikog", izjavio je Boras.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Element isticanja ljepote samo kada se radi o ženama postoji ne samo faktor razlikovanja već i faktor omalovažavanja jer isticanje fizičkog izgleda u ovakom jednom kontekstu je skretanje pozornosti sa uspjeha koje su žene postigle ravnopravno sa muškarcima i to podsjećam u jednom vojnom sektoru", istaknula je Ljubičić.

"Eto vidite ona je i u ženskom smislu lijepa, ako smijem to reći, ali to nije bitno, bitno je da je njena duša lijepa. Gledajte ne moramo se bojati takvih riječi dakle to su stereotipi, zašto bi se bojali, imamo svakakvih ljudi. Pa gledajte imate i zgodnih muška, kažete pristali momci dobro građeni, zgodni, pravi, pogledajte ove koji su štitili predsjednika", rekao je Boras.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dakle uspjeh nema nikakve veze sa fizičkim izgledom kandidata odnosno kandidatkinje i nažalost žene su u društvu vrlo često isticane i vrednovane temeljem fizičkog izgleda", poručila je Ljubičić.

Puno je bilo takvih istupa

Na promociji kadeta HV-a je bio i predsjednik Republike, ali je otišao prije Borasova istupa. Iz Ureda predsjednika zasada nema komentara, a seksizam u javnim nastupima koristili su i bivši i aktualni političari. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jel vi znate da Bandić svima da. Ja da sam žensko bio bi najbolje žensko", rekao je Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba.

Na promociji smo doznali za rektorovo tumačenje još jedne grčke izreke:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dakle, kalot kadgahtlija kalos...kaj...kalos znači lijep, ima još sto značenja, sve u dobrom smislu, i agathos znaći dobar i sposoban, dakle sposoban, podoban", izjavio je Boras.

Sposoban i podoban po poučku rektora Borasa je - jedno te isto. Vjerojatno i formula za uspjeh. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo