PRAVO STANJE JE DALEKO MRAČNIJE? / Stručnjak upozorava: 'Za točno stanje s epidemijom u Hrvatskoj brojke treba pomnožiti s dva ili tri...'

Image
Foto: Goran Kovacic/Pixsell

Tvrdi da je šansa cijepljenih za dobivanje težeg oblika bolesti ili smrtnosti nekoliko desetaka puta manja u odnosu na one koji se nisu cijepili

8.11.2021.
10:40
Goran Kovacic/Pixsell
VOYO logo

Prof.dr.sc. Igor Francetić, farmakolog s Medicinskog fakulteta u Zagrebu, rekao je danas za HRT da, prema grubim procjenama, brojku zaraženih trebamo pomnožiti s dva ili čak tri kako bismo znali pravo stanje s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj.

Istaknuo je da je cijepljenje još uvijek jedini način da se zaštitimo od covida-19. To što se i cijepljeni moglu razboliti, kaže, nije ništa neobično. Dodao je da je ovaj virus respiratorni i napada više organskih sustava od virusa gripe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
I DALJE IMAMO RAST... /

Stožer objavio službene podatke: Imamo 1242 novozaražene osobe i 46 preminulih

Image
I DALJE IMAMO RAST... /

Stožer objavio službene podatke: Imamo 1242 novozaražene osobe i 46 preminulih

O trećoj dozi

Smatra kako je potrebna i treća doza cjepiva koju treba primiti šest mjeseci nakon druge doze.

"Ni jedno cjepivo nije 100 posto djelotvorno, s vremenom se njegova efikasnost gubi, javljaju se novi sojevi. Ono što je bitno u mutaciji virusa je to da je faktor transmisije novog delta soja pet-šest puta veći od originalnog wuhanskog soja, a delta 1 soj ima 15 posto veći faktor prenosivosti u odnosu na 'običan' delta soj", istaknuo je Francetić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaž da se radi na poboljšanju cjepiva te da je najgore to što se činjenica da obolijevaju i cijepljeni koristi kao argument za necijepljenje. "Da su se ljudi počeli ranije cijepiti, sigurno se moglo spriječiti mnogo teških oblika covida, koji ostavlja i posljedice što recimo nije slučaj s gripom.

'Možda smo previše razmaženi'

Iako je činjenica da i cijepljeni obolijevaju, tvrdi da je njihova šansa za dobivanje težeg oblika bolesti ili smrtnosti nekoliko desetaka puta manja u odnosu na one koji se nisu cijepili. "Možda smo previše razmaženi zbog razvoja medicinske tehnologije i tražimo stopostotnu djelotvornost", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvjeren je kako je sigurno da će se ova pandemija prometnuti u endemsku bolest, što znači da će biti bolest koja je ograničena geografski i vremenski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo