NJIH VIŠE OD 60 POSTO / Pravo na očinski dopust iskoristilo gotovo 21 tisuću očeva. I to najviše oni u dobi od 32 do 36 godina

Image
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Središnji državni ured ustrajno ponavlja važnost ravnopravnog roditeljstva i jednako važne uloge oca i majke u djetetovu životu. 'Nemojte čekati idealan trenutak da osjetite spremnost dijeljenja brige o djetetu s partnericom, već hrabro krenite u to iskustvo', poručio je očevima taj ured

9.8.2023.
8:08
Shutterstock/Ilustracija
VOYO logo

U 11 mjeseci, od 1. kolovoza prošle do 1. srpnja ove godine, očinski je dopust iskoristilo gotovo 21 tisuću očeva, njih više od 60 posto.

Dopust, koji je uveden 1. kolovoza 2022., prema podatcima HZZO-a, u 11 mjeseci iskoristilo je 20.847 očeva. Uzme li se u obzir broj živorođene djece u tom razdoblju, može se reći da je više od 60 posto očeva iskoristilo svoje pravo, objavio je Središnji državni ured za demografiju i mlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 1. kolovoza prošle godine očevi imaju pravo na dopust od 10 radnih dana za jedno dijete ili 15 u slučaju rođenja blizanaca, trojki ili istodobnog rođenja više djece, a pravom se mogu koristiti do navršenih šest mjeseci djetetova života.

Očevima je preporuka da iskoriste to pravo, a poslodavcima obveza da ga omoguće, onima koji to ne učine 'prijete' kazne od 10.000 do 50.000 kuna, istaknula je uoči uvođenja tog prava državna tajnica Središnjega državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DA NE POVJERUJETE /

VIDEO Rođena beba od 6,4 kg! Mali rekorder ostavio liječnike u čudu: 'Znali smo da je krupan ali...'

Image
DA NE POVJERUJETE /

VIDEO Rođena beba od 6,4 kg! Mali rekorder ostavio liječnike u čudu: 'Znali smo da je krupan ali...'

Očevi koji se odluče iskoristiti dopust imaju plaću u visini svoje pune plaće, na isti način kako je ona određena za rodiljni dopust. Plaća je na trošak državnog proračuna, ne na trošak poslodavca.

Podaci Središnjega državnog ureda govore da su taj dopust najviše iskoristili očevi u dobi od 32 do 36 godina., i to oni iz Zagreba te Zagrebačke, Splitsko-dalmatinske, Osječko-baranjske i Primorsko-goranske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Središnji državni ured ustrajno ponavlja važnost ravnopravnog roditeljstva i jednako važne uloge oca i majke u djetetovu životu.

"Nemojte čekati idealan trenutak da osjetite spremnost dijeljenja brige o djetetu s partnericom, već hrabro krenite u to iskustvo", poručio je očevima taj ured.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: 'Rođena beba od 6,4 kg! Mali rekorder ostavio liječnike u čudu: 'Znali smo da je krupan, nismo očekivali baš ovoliko''

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo