PRAVDA ZA SVE / Državi vratio 28.700, ona mu sada mora isplatiti 85.000 kuna

13.4.2015.
16:45
VOYO logo

Naložio je to Europski sud za ljudska prava prihvativši tužbu što ju je u Solomunovo ime sudu u Strasbourgu podnio odvjetnik Branko Posavčić. Presudom je ocijenjeno kako je potezom Vrhovnog suda RH Solomunu povrijeđeno pravo na pošteno suđenje, ali i pravo na mirno uživanje prava vlasništva, piše Novi list.

Naime, pravomoćna presuda što je u Solomunovom slučaju ukinuta odnosila se na dodatak na plaću koji mu je pripadao zbog života i rada na području od posebne državne skrbi. Kako ga nije dobivao, Solomun je 2000. godine pokrenuo postupak protiv svog poslodavca, odnosno Republike Hrvatske. Tužbu je podnio Općinskom sudu u Kutini tražeći dodatak na plaću. Prvostupanjski sud njegovu je tužbu prihvatio, a ubrzo je ista presuda, u Solomunovu korist, potvrđena i na Županijskom sudu u Sisku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uživanje vlasništva

Slučaj je potom vraćen Općinskom sudu u Hrvatskoj Kostajnici koji u ponovljenom postupku nije presudio u Solomunovu korist, a istu je odluku potvrdio i Županijski sud u Sisku. Zato je Solomun morao državi vratiti novac koji mu je ranije dodijeljen kao dodatak na plaću. Radilo se o nešto više od 19 tisuća kuna za razdoblje od kolovoza 2000. do svibnja 2001. godine. Država je potraživala i kamate, pa je Solomun, kako je tijekom postupka pred sudom u Strasbourgu potvrdilo Ministarstvo unutarnjih poslova RH, na kraju vratio 28.700 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike