ZADNJI RADNI TJEDAN / Grmoja očitao bukvicu HDZ-u u polupraznoj sabornici: 'Vaši dani su odbrojani'

Image
Foto: Youtube, screenshot / Sabor RH

Zadnji je tjedan zasjedanja Sabora uoči njegova raspuštanja u četvrtak, nakon čega predsjednik Zoran Milanović rapsisuje datum parlamentarnih izbora

11.3.2024.
8:49
Youtube, screenshot / Sabor RH
VOYO logo

Hrvatski sabor u ponedjeljak počinje svoj zadnji radni tjedan u aktualnom, 10. sazivu, uoči raspuštanja u četvrtak, 14. ožujka. Nakon rapsuštanja na potezu je predsjednik Zoran Milanović koji bi trebao raspisati parlamentarne izbore koji se trebaju održati u roku od 30 do 60 dana.

Na dnevnom redu su izmjene Zakona o plaći i drugim materijalnim pravima pravosudnih dužnosnika kojima se povećava osnovica za izračun njihove plaće za dodatnih 11,5 posto. Korigirat će se i koeficijenti za izračun plaća pravosudnih dužnosnika županijske razine s obzirom na to da je razlika u koeficijentima između općinske i županijske razine značajno umanjena prethodnim povećanjem koeficijenta za dužnosnike u prvostupanjskim tijelima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravosudni će dužnosnici dobiti i pravo na naknadu troškova prijevoza na posao i s posla, godišnju nagradu za Uskrs i Božić, dar za dijete do 15 godina, regres za godišnji odmor te pravo na sistematski pregled. Istoga dana Sabor će raspraviti i izmjene Zakona o sudovima slijedom kojih bi se javno, na posebnoj internetskoj stranici, objavljivale sve sudske odluke u kojima se postupak dovršava. Svoje će mišljenje reći i o konačnom tekstu zakona o lobiranju kojim bi se prvi puta u Hrvatskoj uredila aktivnost lobiranja.

PRATITE TIJEK DOGAĐAJA UŽIVO:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jandroković: 'I svetica i ku*va, nije lako bit'

10.05 Zekanović je opet prozvao Grmoju poručivši da je glas za njega glas za Sandru Benčić, a glas za Božu Petrova zapravo glas za Peđu Grbina, ističući kako su mostovci već dogovorili koaliciju sa strankama krajnje ljevice.

Grmoja mu je odbrusio da je glas za Zekanovića zapravo glas za lopovluk, kriminal, Milorada Pupovca, prevrtljivost i promjenu pozicija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na to je Jandroković citirao Gibonnija i njegovu pjesmu.

"I svetica i ku*va, nije lako bit", poručio je kroz smijeh. "A tako ide pjesma, je l' tako? Ja citiram stihove vjerojatno našeg najboljeg tekstopisca kad je u pitanju pop i rock glazba. Samo sam to učinio u suradnji s kolegom Grmojom", objasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zekanović odbrusio Grmoji

10.00 Grmoji je po običaju odgovorio zastupnik Hrvoje Zekanović.

"Grmoja kaže da se vladajućima žuri da idu na izbore. Podsjetit ću ga da je Grmoja prije par dana ovdje tražio sazivanje izbora i potpisao je to isto s kolegama iz SDP-a i Možemo. Onda si govorio nećete, a sad vam se žuri. Uskladite svoje mišljenje", poručio mu je, pa zaradio opomenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uhvaćeni u mreži kemijskih procesa, kao što je to gospodin Grmoja, zajedno sa svojim Možemo, sigurno ne može biti taj koji bi na izborima polučio bilo kakve rezultate. Vi ste svoje pravo lice pokazali, a istraga o vama se provodi", nadovezao se Josip Đakić.

Grmoja je poručio da ne zna tko to provodi istragu protiv njega i po čijem nalogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Drago mi je da provodite vaše istrage, ali uz njih mi ništa ne uspijevate naći. A promijenit će se situacija, pa će slobodne institucije sve vas koji ste se ogriješili o zakon dobro ispitati, a ja te istrage za razliku od vas neću provoditi", odgovoro je Grmoja.

Grmoja vladajućima: 'Stvarate dimnu zavjesu'

9.50 "Hrvatski građani, Hrvati i Hrvatice, činjenice je ne samo da se demokracija guši. Tijekom ove Vlade smo imali nekoliko pokušaja narodnih inicijativa koje su ugušene ili krađom potpisa kod prebrojavanja ili odlukama Ustavnog suda. Demokracija se guši u Saboru gdje mi kao predstavnici građana nismo uspjeli raspraviti one prijedloge koje smo uputili. To je i odgovornost predsjednika Sabora. Negdje oko 180 zakonskih prijedloga ili akata nikad nije došlo na plenarnu sjednicu, o njima se nije moglo raspravljati. Ali neke najvažnije točke su morale biti raspravljene", poručio je Nikola Grmoja (Most).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Istaknuo je da je Most uputio najviše konkretnih prijedloga, a među njima je i slanje vojske na državnu granicu. "Nevjerojatno je da predsjednik Sabora u jeku migrantske krize nije smatrao da je to važna tema. Navikli smo na to. Znamo da ćete učiniti sve ne samo da se o važnim temama ne govori, nego da stvarate jednu dimnu zavjesu kako bi sve ono što je važno otišlo u drugi plan, a kako bi se bavili onim što je nebitno", dodao je.

Komentirajući nadolazeće izbore, poručio je kako su trenutnoj vlasti "dani odbrojani".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne žurite se vi na izbore jer dobro stojite, nego se žurite jer možete stajati samo gore. Vi nemate nikakav koalicijski potencijal, vaši dani su odbrojani", poručio je dodavši da će, kada Most preuzme vlast, ljudi u Hrvatskoj "moći pošteno živjeti od svoga rada".

Image
RTL DOSJE /

Parlamentarni izbori sve bliže, političari u lovu na fotelje: Tko će s kim i koga možemo birati?

Image
RTL DOSJE /

Parlamentarni izbori sve bliže, političari u lovu na fotelje: Tko će s kim i koga možemo birati?

Sabornica poluprazna

9.50 Na početku sjednice prvo je na redu iznošenje stajališta. Riječ su dobili zastupnici iz Mosta, nakon čega se dobar dio zastupnika vladajuće većine pokupio iz sabornice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni koji ne žele slušati, molim vas da napuste sabornicu kako bi mogli provesti rasprave", poručio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković, a dobar dio HDZ-ovaca otišao iz Sabora.

Počela je sjednica

9.40 Počela je jedna od posljednjih sjednica Sabora u ovom sazivu prije njegova raspuštanja u četvrtak. Do tada zastupnici će raspraviti još nekoliko vladinih zakonskih prijedloga i jednu oporbenu inicijativu, što znači da će oko 180 točaka saborskog dnevnog reda ostati neraspravljeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uskoro opširnije...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo