sjednica vlade / Plenković: 'Evo dok mi ovdje sjedimo EU parlament izglasao je ulazak Hrvatske u Schengen'

Image
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

'Hrvatska će sa Schengenom i ulaskom u eurozonu zaokružiti dva cilja dublje europske integracije', istaknuo je premijer Plenković

10.11.2022.
11:16
Davorin Visnjic/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković u uvodnom dijelu sjednice Vlade se osvrnuo prvo na posjet Egiptu gdje se održavala UN-ova konferencija o klimatskim promjenama.

"U fokus je stavljen problem globalnog zatopljenja i nužnost zajedničkog djelovanja da se klimatska kriza uspori i da se suzbiju negativne posljedice. Važno je da zelena tranzicija bude u fokusu našeg djelovanja kao država", rekao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prisjetio se i posjeta Bjelovaru gdje je u dogovoru sa županijom Vlada preuzela financiranje kredita za bolnicu koja je izgrađena, a iznaći će se u državnom proračunu i dodatna sredstva za opremanje bolnice.

"To je važna politička i financijska gesta Vlade prema Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Šaljemo snažan signal", istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je kako je Europska komisija jučer usvojila program vrijedan 5,2 milijarde eura za osnaživanje gospodarstva od 2021. do 2027., a Europski parlament podržao ulazak Hrvatske u Schengen.

"Evo dok mi ovdje sjedimo izglasano je izvješće s 534 glasa ZA u Europskom parlamentu o članstvu Hrvatske u schengenskom prostoru. Čestitam potpredsjedniku Božinoviću koji je vodio ove aktivnosti zadnjih nekoliko godina. Sada smo u završnoj fazi. Parlament i potpora su tu, krećemo prema završnim koracima i usvajanju na Vijeću EU-a 8. prosinca. S tim će Hrvatska zaokružiti dva cilja dublje europske integracije: i schengenski prostor i europodručje", poručio je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POZNATO I TKO /

Eurozastupnici podržali ulazak Hrvatske u Schengen. Protiv pedesetak zastupnika

Image
POZNATO I TKO /

Eurozastupnici podržali ulazak Hrvatske u Schengen. Protiv pedesetak zastupnika

Vlada će na današnjoj sjednici donijeti odluku kojom će povećati osnovicu za izračun naknade za rad udomitelja i opskrbnine za 2023. godinu na 70 eura.

"Tu dajemo dodatni iskorak za 2.504 udomitelja i 5.838 korisnika u udomiteljskoj obitelji", kazao je Plenković, dodavši da se radi o nastavku povećanja financijskih sredstava na području udomiteljstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na dnevnom je redu prijedlog izmjena i dopuna Zakona o državnim službenicima te prijedlog izmjena i dopuna Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo