AFERA HEP / PPD: Petrokemija nije platila penale zbog nepreuzimanja plina: 'Grmoja iznosi neistine da privuče pažnju'

Image
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Zastupnik Grmoja iznio je u srijedu da je Petrokemija donedavnim većinskim vlasnicima PPD-u i Ini morala platiti 104 milijuna kuna penala

16.8.2023.
16:26
Josip Regovic/PIXSELL
VOYO logo

Prvo plinarsko društvo (PPD) u srijedu je priopćilo kako nije točno da mu je Petrokemija platila penale zbog nepreuzimanja plina kako je danas ustvrdio saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja te da ih je PPD otpisao, a Petrokemija platila manji dio troška zbog nepreuzimanja plina.

"Nije istina da je Petrokemija PPD-u platila penale, jer penali po tom konkretnom ugovoru iznose 61,5 milijuna eura i PPD ih je otpisao. Petrokemija je platila tek manji dio troška nastalog nepreuzimanjem ugovorene količine plina", kažu u PPD-u i ocjenjuju da "Grmoja iznosi neistine kako bi privukao pažnju medija".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaju da PPD nikada nije bio većinski vlasnik Petrokemije niti je PPD donio odluku o zaustavljanju proizvodnje Petrokemije.

Image
NAMETNUTA IM JE CIJENA /

Gradska plinara Zagreb traži da joj država nadoknadi gubitke u nabavi plina

Image
NAMETNUTA IM JE CIJENA /

Gradska plinara Zagreb traži da joj država nadoknadi gubitke u nabavi plina

Ističu kako je kupoprodajni ugovor potpisan pola godine prije početka plinske krize i eskalacije cijena plina koja je, kako navode, bila razlog zaustavljanju proizvodnje u Petrokemiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaju da naknadu za neispunjenje ugovornih obveza standardno sadrže svi kupoprodajni plinski ugovori, a ima ih i PPD sa svojim dobavljačima.

Zastupnik Grmoja iznio je u srijedu da je Petrokemija donedavnim većinskim vlasnicima PPD-u i Ini morala platiti 104 milijuna kuna penala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Penale, kaže, mora platiti zbog odluke o zaustavljanju proizvodnje u kutinskoj tvornici koju je donio upravo PPD. Ocijenio je da je to "nastavak afere HEP".

"PPD je ujedno bio većinski vlasnik Petrokemije koji je donio odluku o zaustavljanju proizvodnje u ožujku 2022. godine, pa je Petrokemija zbog te odluke istom tom većinskom vlasniku platila penale jer su imali ugovor o plinu kojeg nije mogao biti potrošen baš zato jer je obustavljena proizvodnja", rekao je Grmoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra da je osim Petrokemije oštećena je i država kao jedan od suvlasnika.

POGLEDAJTE VIDEO: CRO Demoskop: Milanović i dalje najpopularniji političar, a HDZ unatoč plinskoj aferi i štrajku uvjerljivo vodeći

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo