Tradicionalna blagdanska potrošačka košarica za ovu godinu iznosit će 2176 kuna, što je 108 kuna više nego lani, a skromnija košarica 967 kuna, što je 41 kunu više nego prošle godine, navode Nezavisni hrvatski sindikati (NHS).
NHS u priopćenju napominje da skromnija košarica može biti još jeftinije odricanjem od još nekih blagdanskih sadržaja, pa ju je moguće spustiti na 581 kunu, što je rast za 37 kuna u odnosu na prošlu godinu.
Hrvoje i Ivana s kćeri Tonkom obavili su kupovinu za blagdane prije gužvi za vikend. Ove će godine, kažu, nešto skromnije.
"Nama je maksimum 800, tako nešto. Bit će skromnija. Klasika kao i svi, purica, mlinci, francuska", kazali su.
Uz puricu i francusku salatu, mnoga kolica u trgovinama pune se ribom, sastojcima za kolače, vinom, ali i pršutom i sirom.
"Ako sada pogledamo cjelinu, onda možemo vrlo jasno reći da će veliki dio ljudi izrazito teško izdvojiti neka dodatna sredstva, dok će alarmantna brojka biti ta koja si niti za ovaj Božić niti Novu godinu neće moći priuštiti ništa više nego što si mogu priuštiti svaki drugi dan u godini", kazao je Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata.
Skuplja cijena mesa
Cijene namirnica potrebnih za izradu kolača u prosjeku su rasle, cijene voća i povrća bilježe različite trendove, ovisno o vrsti i kvaliteti, dok su cijene mesa i ribe u prosjeku rasle s izuzetkom jeftinijih vrsta svinjetine i junetine (svinjska lopatica, mljeveno svinjsko meso i junetina za juhu), koji se uz dodatne napore mogu pronaći po nižim cijenama.
Ipak, cijene namirnica koje se najčešće konzumiraju za blagdane kao što su bakalar, kvalitetniji oslić, odojak i kvalitetniji dijelovi junetine u odnosu na prošlu godinu bilježe blagi rast, napominje NHS.
Dio Hrvata neće su priuštiti ni sušeni bakalar. Na riječkoj tržnici kažu, slabije se prodaje nego prijašnjih godina.
"245 kuna, malo slabije nego lani jer se ljudi opredijele možda za lignje. Imamo u ponudi i bakalar smrznuti za 49 kuna", rekla je prodavačica u ribarnici, Jadranka Kalač.
Rast ukupnog blagdanskog troška
Na tržnicama se primjećuju ogromne razlike u cijenama, posebice kod voća i povrća. Slične, ali nešto manje razlike primjetne su i u trgovačkim lancima, gdje se sve više pojavljuju značajno skuplji bio proizvodi.
Pridoda li se troškovima blagdanskog stola i trošak božićnog drvca, tada ukupni blagdanski trošak raste. Za najjeftiniju smreku treba izdvojiti od 100 do 150 kuna, za srebrnu smreku od 200 do 350 kuna, dok u zadnje vrijeme vrlo popularna nordijska jelka stoji od 350 kuna do čak 800 kuna, ako se radi o većim primjercima.
Temeljem dostupnih podataka i analiza NHS predviđa da će potrošnja u prosincu ove godine iznositi više od 13,5 milijardi kuna.