ANALIZA POZNATOG PSIHIJATRA: / 'Plenković je iznimna, a Todorić tragična figura. Bernardić je dobar dečko, a Pernar...'

Image
Foto: PIXSELL

Ravnatelj Klinike za psihijatriju Vrapče, psihijatar dr. Vlado Jukić, analizirao je desetero trenutačno najeksponiranijih političara i javnih ličnosti u Hrvatskoj.

5.11.2017.
18:18
PIXSELL
VOYO logo

U razgovoru za Večernji list kazao je da svoje mišljenje o njima iznosi kao običan građanin, a ne kao liječnik, k tomu psihijatar.

"Bandiću ne opraštamo uspjeh, a Kolindu ne cijenimo dovoljno"

Za zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića kazao je da je čovjek s velikim političkim instinktom koji ga rijetko izda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Teško ga je pratiti. Mnogi mu ne mogu oprostiti uspjeh te stalno traže gdje bi ga i kako kompromitirali. Jasno da im on, čineći neizbježne pogreške, zna dati štofa za to. Vjerujem da će se u budućnosti njegov gradonačelnički rad znatno bolje vrednovati", smatra dr. Jukić.

Predsjednicu Republike Kolindu Grabar-Kitarović ocijenio je kroz prizmu nedavno objavljene Forbesove liste najmoćnijih žena u svijetu na kojoj se plasirala bolje od Hillary Clinton.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi, na žalost, kao da ne znamo i ne možemo cijeniti svoje. Umjesto da se time ponosimo, neki naši mediji i političari naglašavaju ono što bi je moglo kompromitirati. Uz ograde od ponekih poteza (a tko radi, a da nikada ne pogriješi?), zaslužuje pohvale", kazao je ugledni psihijatar o predsjednici.

Image

"Todorić se uljuljkao, a Mamiću bi bilo bolje da siđe sa scene"

Za bivšeg 'Gazdu' Ivicu Todorića smatra da je tragična figura naše stvarnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Potvrđuje da je i put u pakao popločen dobrim namjerama. Primjer kako se moćni čovjek uljuljkao. Iz njegova slučaja mnogi moćnici mogu naučiti kako je uza sebe dobro imati 'đavoljeg odvjetnika', pa i 'dvorsku ludu' – samo da otvore uši i glazbi koju ne vole."

Za nogometnog djelatnika i trgovca igračima Zdravka Mamića Jukić kaže da je "prvo bio miljenik, a onda, zbog svoje osebujnosti neprijatelj broj jedan".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Promatrajući ga samo kao čelnika u našem nogometu, a zanemarujući, pa čak i uzimajući u obzir, sve druge komponente, mislim da je njegova uloga kontraproduktivna i bilo bi dobro da siđe sa scene", ističe dr. Jukić.

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

24.03.2014., Zagreb - Konferencija za medije GNK Dinamo o organizaciji utakmice HNK Hajduk GNK Dinamo koja je zavrsila pobjedom Dinama 2:0. Zdravko Mamic. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

"Košiću bi dobro došao odmor, Jandroković ima kapaciteta"

Za sisačkog nadbiskupa tvrdih političkih stavova, Vladu Košića, Jukić je kazao da ga "smatra prijateljem".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne oklijeva izreći svoje stavove koji nikoga ne ugrožavaju i nisu ni protiv koga, ali ih se prešućuje zbog političke korektnosti. On je zato proskribiran, najprije su to učinili netolerantni i glasni. Zato i mnogi njegovi istomišljenici smatraju da bi bilo dobro da uzme malo odmora", kazao je ravnatelj Vrapča za Večernji list.

Predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića opisao je kao "mirnog i konstruktivnog političara".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mnogi koji mu nisu dorasli na njega se nabacuju kamenjem. Valjda zato što nije 'opasan'. I njegove se nesmotrene izjave recikliraju s namjerom da ga se kompromitira. Među rijetkima s kapacitetom da surađuje i s onima s kojima se i ne slaže."

"Petrov je učinio puno dobroga, Plenković gleda daleko unaprijed"

Za kolegu po struci i svoga "miljenika", šefa Mosta Božu Petrova, Jukić kaže da mu uvijek nalazi opravdanja, ma što god ovaj učinio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne jer mi je miljenik, nego zato što sam uvjeren u njegovo poštenje i dobru namjeru. Puno dobroga učinio je na hrvatskoj političkoj sceni. Žao mi je što je brzopleto, makar nije brzoplet, otišao u opoziciju. No, mislim da će i iz opozicije biti konstruktivan", kazao je o Petrovu.

Premijera Andreja Plenkovića smatra, pak, iznimnom ličnošću na domaćoj političkoj sceni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Riječ je o profilu političara koji gleda daleko naprijed. On aktualne poteze vuče mirno i smišljeno i nisam do sada vidio da bi na račun države i naroda (a što mu neki spotiču), u prvi plan stavljao sebe i stranku kojoj pripada", kazao je dr. Jukić.

Image
Foto: Pixsell, Hrvoje Jelavić/PIXSELL

"Bernardić skrenuo u demagogiju, o Pernaru je bolje ne govoriti"

Na kraju se očitovao i o silno kritiziranom šefu SDP-a Davoru Bernardiću za koga je ustvrdio da je "dobar dečko".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na čelo SDP-a došao je u nepovoljno vrijeme i nije mu lako. U danim se okolnostima teško snalazi. Nije dobro što je, u pomanjkanju kreativnosti, skrenuo u demagoške vode. To bi mu se, što mi je žao, moglo osvetiti", smatra psihijatar Jukić.

Na kraju, o saborskom zastupniku Ivanu Pernaru koji je sam za sebe rekao da igra ulogu harlekina u Saboru i na političkoj sceni, Jukić je potrošio najmanje riječi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"O njemu je najbolje ništa ne govoriti", kazao je.

Image

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo