POZNATA SLASTIČARKA OD GRADA ZAGREBA DOBILA 'ČESTITKU' JER JE UREDILA KOMADIĆ POVRŠINE: / 'Da li je moguće da ovo nekome smeta?'

Image
Foto: Facebook/Martina Živković

Vlasnica slastičarske tvrtke Torte i to, Martina Živković, zajedno s Borisom Novkovićem odlučila ukrasiti kazetu drvoreda u Preradovićevoj ulici,

13.5.2020.
21:20
Facebook/Martina Živković
VOYO logo

Nakon što je prije gotovo mjesec dana vlasnica slastičarske tvrtke Torte i to, Martina Živković, zajedno s Borisom Novkovićem odlučila ukrasiti kazetu drvoreda u Preradovićevoj ulici u Zagrebu, stigla joj je neugodna čestitka.

Naime, zbog njene akcije uređivanja metropole nakon potresa i posađenoga cvijeća Gradski ured za prostorno uređenje poslao poziv na očitovanje. Netko je anonimno prijavio njenu vrtlarsku akciju, pa se ona mora izjasniti zbog čega je posadila cvijeće na javnoj zelenoj površini u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pozivu na očitovanje stoji i to da je "Člankom 2. stavak 1. alineja 3 određeno da su javne zelene površine, parkovne staze, drvoredi, živice, cvjetnjaci, travnjaci, skupine ili pojedinačna stabla, kazete sa stablima i grmljem, dječja igrališta s pripadajućom opremom, javni sportski i rekreacijski prostori, zelene površine uz ceste i ulice, ako nisu sastavni dio nerazvrstane ili druge ceste odnosno ulice i slično; Člankom 95. stavak 1. točka 10 određeno je da je radi zaštite javne zelene površine zabranjeno poduzimanje neovlaštenih zahtjeva (sadnja bilja i slično)."

Trošenje papira i poštarine

Ogorčena takvim postupanjem Živković je sve prokomentirala na Facebooku, objavivši kako je kazeta izgledala prije i poslije njene intervencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da li je moguće da ovo nekome smeta? Stigla je anonimna prijava u kojoj se traži kažnjavanje počinitelja sađenja u Preradovićevoj 14 i vraćanje javne zelene površine u prvobitno stanje. Komunalno redarstvo mi je dalo 8 dana da se očitujem.

Uz nevjericu da tako nešto može nekome smetati, ne vjerujem niti da je jedna institucija išla po tome postupati, trošiti novce na papir i poštarinu. Da li se postupa po zdravom razumu ili se zaista reagira na svaku anonimnu prijavu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U razrušenom gradu, mjesec dana nakon potresa, s užitkom i od srca smo Boris i ja odlučili pokloniti Gradu i građanima jedan mali kutak optimizma, unijeti malo života, podignuti raspoloženje... Ljudi koji su prolazili bili su inspirirani time, slikali su nas, govorili da će i oni napraviti isto čim prođe corona."

Neće platiti kaznu

"Nikad nijedan post nisam vidjela na fb koji je imao isključivo pozitivne komentare kao taj u grupi Potres u Zagrebu - Svi mi u centru. Zato vas lijepo molim dragi susjedi, prijatelji, odvjetnici, savjete i naputke kako se na ovo očitovati... jer ja za to kaznu neću platiti, niti ću ikada počupati biljku koja raste i nikome ne smeta", očitovala se Živković na Facebooku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brojni su mediji popratili njenu akciju, a snimke su se proširile i društvenim mrežama, pa su i drugi Zagrepčani odlučili učiniti istu stvar. Nije poznato jesu li i oni dobili slično pismo, kao niti hoće li posađene biljke biti iščupane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo