MORAT ĆE VRATITI NOVAC?! / Poznata hrvatska vinarija u problemima: Bili su u sukobu interesa ? Vlasnik tvrdi da je sve radio po zakonu

Vinarija je izgrađena uz pomoć europskih novaca, a sad pak Europski ured za borbu protiv prijevara tvrdi da se gradila uz ozbiljan sukob interesa

29.6.2021.
22:49
VOYO logo

Vinarija Galić u Kutjevu koja je otvorena prije tri godine mogla bi se naći u gadnim problemima. Naime, kako javlja RTL Potraga, Olaf traži povrat novca i progon nositelja ove vinarije za koju mnogi tvrde da je jedna od najljepših u Hrvatskoj.

Vinarija je izgrađena uz pomoć europskih novaca, a sad pak Europski ured za borbu protiv prijevara tvrdi da se gradila uz ozbiljan sukob interesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog toga traže da se vrati čak 10 milijuna kuna, a od DORH-a da pokrenu kazneni postupak! U cijeloj priči sporno im je što je vinariju kao podizvođač gradila tvrtka sina vlansika, Josipa Galića.

Iznenadio ih nalaz Olafa

"Gledajte, ja sam previše iskusan poduzetnik da bih dozvolio da nešto bude mimo zakona i da izgubim 10 milijuna kuna…", rekao je Josip Galić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

OLAF navodi da je sporna činjenica da su imali izvođača koji je za podizvođača uzeo tvrtku kojoj je vlasnik njegov sin. "Da, ali gledajte mi smo imali krovnog izvođača i nismo ulazili koga će on uzeti kao podizvođača, bilo je pet izvođača", rekao je Galić.

"Pa iznenadio nas je nalaz OLAF-a. Iako nije bilo povrijeđeno zakonodavstvo RH niti EU, jer taj korisnik nije bio obveznik javne nabave, ali sukob interesa je jedno od načela koje ne smije povrijediti. RH kontrolira sukobe interesa, u ovom slučaju korisnik je moguće malo zaobišao izbog toga je istraga, predmet se još uvijek istražuje. I RH je dužna do 15. srpnja dostaviti očitovanje što je poduzela u tom slučaju", kazao je Ante Vujić, ravnatelj Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TOMAŠEVIĆ POD ISTRAGOM /

Povjerenstvo za sukob interesa pokrenulo postupak protiv zagrebačkog gradonačelnika

Image
TOMAŠEVIĆ POD ISTRAGOM /

Povjerenstvo za sukob interesa pokrenulo postupak protiv zagrebačkog gradonačelnika

Zaobiđeno na drugi način?

Inače, korisnicima novca iz fondova EU zabranjeno je za projekte financirane iz europske blagajne, angažirati tvrtke s kojima imaju osobne ili poslovne veze.

Na pitanje zašto korisnik nije upozoren da je riječ sukobu interesa, odgovaraju da "zato što je nacionalnim zakonodavstvom bilo propisani da korisnik i izvođač ne smije biti u sukobu interesa, a ovdje korisnik i izvođač nisu bili u sukobu interesa".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moguće da je na drugi način zaobiđeno, ne bi tretirali kao konkretan slučaj dok se istraga ne zatvori...", nadodaju.

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo