POŽAR U HIDROELEKTRANI PLAT: / Odvjetnica obitelji stradalih: 'Ovo je dovoljan stupanj osnovane sumnje da optužnica bude potvrđena'

Image

Sjednica Optužnog vijeća u predmetu Hidroelektrana Dubrovnik u Platu održana je danas na Županijskom sudu

20.1.2021.
13:56
VOYO logo

Požar u hidroelektrani Dubrovnik dogodio se 10. siječnja 2019. godine, a bježeći od vatre i dima trojica djelatnika Mato Maškarić, Ivica Zvrko i Davor Pozniak su izgubili živote. Zbog toga su nepravomoćnom optužnicom okrivljeni bivši direktor Pogona elektrane Mata Miškovića te dvojica direktora u HEP-ovoj tvrtki kćeri, HEP Proizvodnji, Nikola Rukavina i Željko Starmana. U dvije zasebne točke, optužnicom se terete i dvojica nadzornika radova Ivica Nujić i Miljenko Vučić. Osim protiv navedenih, optužnica je podignuta i protiv pravne osobe HEP Proizvodnja d.o.o., javlja Dubrovački dnevnik.

Na današnjoj sjednici ispred optuženih sudjelovali su odvjetnici Gordan Preglej, Čedo Prodanović, Zrinko Zrilić, Zvonimir Hodak. Od optuženih sjednici je nazočio Miljenko Vučić. Također, nazočna je bila odvjetnica obitelji stradalih Doris Košta, kao i članovi obitelji. Novinarima se obratila samo Doris Košta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas je bio očekivani tijek, znači potvrđivanje optužnice. Obrana je iskoristila zakonska prava da se suprotstavi potvrđivanju optužnice, iznijela je svoje razloge i zatražila izuzimanje nezakonitih dokaza. Sad preostaje na sudu da donese rješenja. Očekujemo da se optužnica potvrdi, onda ide žalba pa će o predmetu odlučiti Vrhovni sud. I onda ide ročišta s kojim se ulazi u raspravu. Ako bude sve kako bi trebalo, od početka ročišta pa do prvostupanjske presude trebalo bi proći godinu dana. U pravilu ovo je dovoljan stupanj osnovane sumnje da optužnica bude potvrđena", rekla je.

Image
TRAGEDIJA U HIDROELEKTRANI: /

Bivši šef HEP Proizvodnje i član Uprave HEP-a dobili po mjesec dana pritvora

Image
TRAGEDIJA U HIDROELEKTRANI: /

Bivši šef HEP Proizvodnje i član Uprave HEP-a dobili po mjesec dana pritvora

Izneseni odgovori na optužnicu

Glasnogovornik Županijskog suda Pero Miloglav izjavio je kako su danas "odvjetnici okrivljenika iznijeli svoje odgovore na optužnicu". "Jedan od branitelja je zatražio izdvajanje iz spisa točke koje se odnose na dokaze za koje je procijenio da su nezakoniti. Stoga će Optužno vijeće najprije odlučivati o tome, a tek onda bi moglo uslijediti eventualno utvrđivanje optužnice", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dakle, Optužno vijeće bi u narednih nekoliko dana trebalo donijeti odluku o navedenom izdvajanju dokaza na koju se može žaliti nezadovoljna strana. U tom slučaju, ide na Vrhovni sud koji potom donosi pravomoćnu odluku", dodao je.

Kako je objavljeno na stranicama DORH-a, Miškovića, Rukavinu i Starmana se tereti kako su, kao odgovorne osobe tijekom druge polovice 2016. godine i do 29. prosinca 2017. u Dubrovniku i Zagrebu u izvođenju radova na rekonstrukciji hidroelektrane postupali protivno Zakonu. Kako stoji u obrazloženju, tereti ih se da su postupali protivno "obvezama investitora za ishođenje građevinske dozvole, i u tom postupku mogućnosti javnopravnih tijela za ocjenu uvjeta i mjera i iz područja zaštite od požara, te prijavi radova, pristajući tako da bez institucionalnog nadzora rekonstrukcije pogona nastanu propusti". Kako su objavili na stranicama, "navedeno se i dogodilo kad su tijekom 2017. godine, po izvođačima radova radovi u pogonu izvedeni protivno odredbama propisa koji određuju mjere opće zaštite od požara i zaštite od požara".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nujića i Vučića se tereti da su također postupali protivno Zakonu što je dovelo do ozbiljnih propusta. Kako je objavljeno na stranicama DORH-a, požar nastao u kabelskoj vertikali pogona, putem lakozapaljivih i gorivih materijala koji se nisu smjeli ugraditi, proširio se i zahvatio područje strojarnice pogona, gdje je gorenje obloga stropa postavljenih od neodgovarajućih materijala uzrokovalo brzo širenje vatre, isijavanje znatne količine topline i štetnih produkata gorenja. Kako je objavljeno, trojica zaposlenika pogona su, u tako stvorenoj nemogućnosti bijega smrtno stradali, a sedmorica zaposlenika su doživjela akutne reakcije na stres, dok je u pogonu nastala materijalna šteta od najmanje 90.000.000,00 kuna.

HEP Proizvodnja d.o.o. je optužena kao odgovorna za povrede dužnosti pravne osobe, u vezi postupanja odgovornih osoba u toj pravnoj osobi. Svi okrivljenici brane se sa slobode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo