u tijeku sanacija / Požar kod Kistanja konačno pod kontrolom: tijekom kriznog stanja evakuirano 16 osoba

Image
Foto: Goran Latković/Vijesti.hr

U kasnim popodnevnim satima zbog požara preventivno je evakuirano 16 osoba iz naselje Verovići, te tri osobe iz naselja Krnete

3.8.2017.
11:22
Goran Latković/Vijesti.hr
VOYO logo

Veliki šumski požar kod Kistanja je pod kontrolom, a trenutno se radi na sanaciji požarišta, izvijestio je u četvrtak zapovjednik Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije Darko Dukić.

Požar koji je u utorak popodne planuo kod Kistanja jutros se približio Roškom slapu u Nacionalnom parku Krka. Na terenu je bilo preko 130 vatrogasaca i 50 vojnika, a u četvrtak rano ujutro na požarište su odmah poslane i zračne snage, doznaje se Centru 112 Šibensko-kninske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najgora situacija je u Mjerkačima i Zelićima, a požar se približio Roškom slapu u Nacionalnom parku Krka. Prema zadnjim informacijama, na terenu je 136 vatrogasaca sa 38 vozila te 50 pripadnika Hrvatske vojske. Trenutna opožarena površina je 1198 hektara. Dva kanadera poslana su jutros u 6.45 sati“, izvijestili su iz Centra 112 ujutro, a na terenu se nalaze i još tri airtractora. 

Požarište je u srijedu popodne obišao i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, u a Kistanjama je održana sjednica Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije. Uz župana Gorana Pauka, članove stožera, ravnatelja JU NP Krka Krešimira Šakića sjednici su nazočili i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković i ministar obrane Damir Krstičević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić objasnio je situaciju na terenu te je informirao članove Stožera da ni jedan objekt nije izgorio i što je najvažnije da nema ozlijeđenih i ljudskih žrtava.

Pročitajte više:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>>Šibenik: Požar kod Kistanja još nije lokaliziran, gase ga zračne snage

>>Stožer civilne zaštite: nema žrtva u velikom požaru, nije izgorjela ni jedna kuća i zagrebački vatrogasci krenuli u pomoć

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kasnim popodnevnim satima zbog požara preventivno je evakuirano 16 osoba iz naselje Verovići, te tri osobe iz naselja Krnete.

Zbog nastale situacije, Stožer je predložio županu da se proglasi velika nesreća na području Šibensko-kninske županije i da se zatraži pomoć od više hijerarhijske razine, što je župan Goran Pauk i učinio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar obrane Damir Krstičević je pružio pomoć u ljudstvu i tehnici te zahvalio svim gasiteljima i službama koje sudjeluju u akciji, istaknuvši da je najvažnije da nema žrtava.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković izvijestio je o pomoći koja se šalje iz unutrašnjosti. Poslana je pomoć u ljudstvu i tehnici iz Zagrebačke, Primorsko-goranske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Ličko-senjske županije te Grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aktivirani su Stožeri u Kninu, Skradinu i Kistanjama i nalaze se na terenu, kao i ostale službe za krizne situacije (HGSS, Hitna pomoć i Crveni križ).

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 150 požara (57 u Šibensko-kninskoj, 48 u Splitsko-dalmatinskoj, 34 u Zadarskoj, devet u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Ličko-senjskoj i Istarskoj županiji). Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 1230 sati naleta, pri čemu je izbačeno više od 38 700 tona vode te je prevezeno 211 vatrogasca i vojnika i 25 tona vatrogasne opreme i vode do požarišta, navodi MORH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo