posljedice / Požar je ugašen: ali okolici Splita prijeti nova opasnost, jer je vatra u potpunosti izmijenila krajolik

Image
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Na poziv predsjednika Hrvatskog planinarskog društva Mosor organizirana su neprekidna dežurstva na Mosoru kako bi držali opožarena mjesta pod kontrolom.

21.7.2017.
21:06
Duško Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Planinarski dom Umberto Girometta na Mosoru  obranjen je od nadiruće vatrene stihije, ali i dalje se danonoćno čuva. Svi objekti su sačuvani i to zahvaljujući velikom trudu pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja, planinarima, trekerima i brojnim zaljubljenicima u prirodu koji su se izmjenjivali tijekom 24-satnih dežurstava koja će se nastaviti sve dok za to bude potrebe, piše Slobodna Dalmacija.

Na poziv Denisa Vranješa Vinčija, predsjednika Hrvatskog planinarskog društva Mosor organizirali su neprekidna dežurstva na Mosoru kako bi držali opožarena mjesta pod kontrolom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svakih sat vremena topimo rubove požarišta i stabla, pilamo tamo gdje je rizično, grabljamo, lopatamo i opet istim putem. No, na mnogim se mjestima pojavljuje dim, začas se zapali stablo, pa treba stalno biti pripravan. Ljudi uzimaju godišnje odmore, slobodne dane, bježe s posla kako bi nam pomogli. Svaka im čast, svima! ", kazao je Vinči.

No, glavni problem nakon požara kako je istaknula alpinistica, HGSS-ovka i biologinja Milena Šijan jest u tome kako je u požaru na padinama planine, inače dijelu ekološke mreže Natura 2000, nestao velik dio vrijednog prirodnog krajobraza, staništa ptica, gmazova, malih životinja, šume i tla kojemu sada na mnogim mjestima prijeti erozija zbog nestanka stabala, piše Slobodna Dalmacija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo