GRAĐANI SE PITAJU: / Jesu li agenti SOA-e povlaštena kasta?

Image
Foto: PIXSELL, Marko Lukunić
23.6.2015.
8:33
PIXSELL, Marko Lukunić
VOYO logo

Informacija o kreditima bila je nedostupna punih 10 godina sve dok bivši čelnik SOA-e Josip Buljević nije morao javnosti prezentirati svoju imovinsku karticu koja je pokazala da kredit nije dobio kao čelnik, već kao zaposlenik SOA-e.

"A gdje je trgovanje utjecajem koji ti ljudi imaju u društvu? Da vidim direktora nekog državnog poduzeća koji će odbiti molbu šefa nekog SOA-ina centra da mu zaposli nekoga važnog. Pa pogledajte gdje rade žene i muževi djelatnika SOA-e. Gotovo svi su u državnim tvrtkama! Što reći o primanju u tu službu kada se zapošljavalo bez ikakve potrebe i unatoč formalnoj zabrani zapošljavanja za vrijeme Ive Sanadera i Mladena Barišića?", govori izvor za Slobodnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje i kako su "poslušnici, lobisti, stranački apartčici i mladež HDZ-a bili nagrađeni radnim mjestom".

"Poslije nekoliko mjeseci su ih iz tadašnje POA-e premještali u Carinu i druge službe", govori izvor Slobodne Dalmacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

75% djelatnika visoko je obrazovano

Djelatnici SOA-e obavljaju sigurnosnu provjeru svakog pojedinca ili pravne osobe koja ima pristup povjerljivim podacima, kao što su djelatnici i tužitelji USKOK-a, čelnici i zaposlenici diplomatsko-konzularnih predstavništava i osobe koje rade na osiguranju štićenih osoba.

No, isplivali su podaci da provjere nisu prošli porezni inspektori, carinici i inspektori rada. Tako se postavlja pitanje kako to da čovjek bez ijedne prekršajne ili kaznene prijave ne može proći njihovu sigurnosnu provjeru, što se vrlo često događalo. Na osnovi kojeg i čijeg dojma?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djelatnika SOA-e ima više od 800, manje od 900, neslužbeno doznaje Slobodna Dalmacija. 75% djelatnika visoko je obrazovano, a žene čine 40 posto djelatnika. Prosječna dob djelatnika SOA-e je od 35 do 50 godina, a samo 10 posto ih je starije 50 godina.

Slobodna Dalmacija/Danas.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo