Povlače dodatak prehrani koji sadrži opasan sastojak

Ministarstvo poljoprivrede u je srijedu objavilo vijest o povlačenju dvaju proizvoda koji su se u Hrvatskoj mogli kupiti putem internetske prodaje.

29.8.2012.
13:35
VOYO logo

Ministarstvo poljoprivrede je putem sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (HR RASFF) dobilo obavijest o opozivu proizvoda Jack3d (različitih okusa), proizvođača UPSlabs. i Lipo-6 Black, proizvođača Nutrex Research Inc, s tržišta EU. Tvrtke ROLNet d.o.o., Ponos Invest d.o.o., MNI. d.o.o. i T.H.E. d.o.o. iz Slovenije prodavale su ovaj proizvod putem internetske prodaje, a utvrđeno je da je određena količina prodana potrošačima iz Hrvatske. Sve tvrtke su o opozivu proizvoda obavijestile krajnje potrošače putem e-maila.

Opasan spoj

Inače, proizvodi se povlače s tržišta EU zbog nalaza nedopuštene tvari 1,3 dimetilamilamin (DMAA) ili metil heksanamina, organskog spoja koji se koristi za smanjenje otoka sluznice nosa, kao i za tretman hipertrofičnih ili hiperplastičnih tkiva u ustima. U prirodi je sastavni dio ulja biljke geranijum, a na tržištu se može naći pod različitim imenima u dodacima prehrani, koji se u prvom redu koriste u svrhu povećanja učinkovitosti intenzivnog treninga te za učinke mršavljenja. Ovisno o primijenjenoj dozi, DMAA može dovesti do akutnog, privremenog povećanja krvnog tlaka kod ljudi. Postoje i indikacije da kontinuirana upotreba DMAA u kombinaciji s kofeinom može dovesti do kroničnog povećanja krvnog tlaka. Izraženiji porast krvnog tlaka pak može ubrzati rad srca u tolikoj mjeri da se javljaju nepoželjni kardiovaskularni učinci, kao što su otežano disanje, stezanje u prsima ili čak infarkt miokarda. Značajno akutno povećanje krvnog tlaka može povećati rizik od moždanog udara. Posebno su izložene osobe koje već imaju određene zdravstvene tegobe, kao npr. moždane aneurizme (lokalno širenje krvnih žila u mozgu). Navedeni spoj može imati i psihoaktivne učinke, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugo povlačenje u pet dana

Podsjetimo, prije pet dana Ministarstvo je izvijestilo i o opozivu proizvoda Hemo-Rage, koji se koristi kao dodatak prehrani, proizvođača Nutrex Research Inc., zbog istog problema – pronalaska 1,3-dimetilamilamina (DMAA).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo