Opasno po zdravlje / Povlače dodatak prehrani zbog otrova koji stvaraju plijesni, toksičan i u malim količinama

Image
Foto: Shutterstock

Proizvođač je odlučio povući i sve serije proizvoda koje nisu obuhvaćene prijašnjim povlačenjem, zbog 'maksimalne sigurnosti'

4.11.2022.
17:21
Shutterstock
VOYO logo

Državni inspektorat Republike Hrvatske izvijestio je da se povlače dodatni proizvodi Lectranal, a riječ je o svim serijama s valjanim rokom Lectranal kaps a 60 kom, Lectranal acute kaps a 30 kom, Lectranal acute a 20 kaps, priopćila je u petak Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu.

Proizvođač Milsing d.o.o. iz Velike Gorice odlučio je povući sve serije spomenutih proizvoda s valjanim rokom koje nisu obuhvaćene prijašnjim povlačenjem kako bi se osigurala maksimalna sigurnost, dodaje se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proizvodi koji su bili obuhvaćeni prijašnjim povlačenjem zbog utvrđenog mikotoksina – okratoksina A u sirovini korištenoj u njihovoj proizvodnji, nisu u skladu s europskom uredbom o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani te utvrđivanju postupaka u području sigurnosti hrane.

Objašnjenje što su to mikotoksini može se, inače, pronaći na stranicama dubrovačko-neretvanskog Županijskog zavoda za javnog zdravstvo. Tamo se navodi da je riječ o kemijskim spojevima koji nastaju kao proizvodi određenih plijesni:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kemijski vrlo različite strukture s različitim biološkim učincima. Posebno su opasni zbog visoke toksičnosti u malim količinama i odsutnosti bilo kakvog senzorskog upozorenja pri konzumaciji hrane koja sadrži mikotoksine. Više vrsta pa i rodova plijesni može proizvoditi isti mikotoksin, ali isto tako jedna plijesan može proizvoditi više mikotoksina."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo