MILJENIĆ NAKON UKIDANJA POVJERENSTVA: / 'Ovo je nasilje i najsramotniji dan u Saboru! Netko je svjedocima rekao da ne dolaze...'

Image

Saborsko istražno povjerenstvo za Agrokor ipak će, po sili zakona, prestati s radom.

22.11.2017.
10:30
VOYO logo

'Zastupnici Milijan Brkić, Marija Jelkovac, Josip Borić, Ante Babić i Stjepan Čuraj izjavljuju da je istražno povjerenstvo temeljem članka 4. stavka 2. Zakona o istražnim povjerenstvima prestalo s radom 20. studenoga', stoji u izjavi, javlja N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Orsat Miljenić je prestanak rada povjerenstva nazvao sramotnim. Na sjednicu su došli samo članovi oporbe, SDP-ov Gordan Maras, Mostov Nikola Grmoja i Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku).

Miljenić: 'Ovo je apsolutna uzurpacija ovlasti u Saboru'

'Svaki bi se građanin trebao zapitati zašto se ne da povjerenstvu da nastavi s radom', rekao je Miljenić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik povjerenstva Miljenić kaže da se dogodila 'apsolutna uzurpacija ovlasti, dosad nezabilježena u Saboru', javlja N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

22.11.2017., Zagreb - Sjednica saborskog Istraznog povjerenstva za Agrokor. Pet clanova saborskog Istraznog povjerenstva za Agrokor iz vladajuce koalicije u srijedu je dalo pisanu izjavu kako je pravomocnoscu rjesenja o provedbi istrage to povjerenstvo prestalo s radom, buduci da su za to ispunjene pretpostavke propisane Zakonom o istrasnim povjerenstvima. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

'Ako HDZ i HNS tumače da su nastupili uvjeti za prestanak rada, mogli su barem donijeti odgovarajuću odluku i tada bi sve bilo ex lege. Na meni nepoznat način, koji ćemo istražiti, stručne službe su dobile nalog da se ne pojavljuju na sjednici i da obavijeste svjedoke da ne dolaze. Ispada da procedure ne vrijede i da svatko može raditi što hoće', rekao je Miljenić i istaknuo da se radi o kršenju Ustava.

Image
Image

22.11.2017., Zagreb - Sjednica saborskog Istraznog povjerenstva za Agrokor. Orsat Miljenic, Ivan Lovrinovic, Gordan Maras, Nikola Grmoja, Miro Bulj. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

'To je kršenje Ustava, zakona i jedna od najgorih stvari koja se dogodila u povijesti parlamenta. Netko je na svoju ruku donio odluku i dao nalog da se svjedoke ne zove', kaže Miljenić koji je ovu situaciju nazvao nasiljem nad građanima Hrvatske i najsramotnijim danom u Saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lovrinović: 'Ovo su opasni znaci totalitarizma'

S njim se složio i Ivan Lovrinović.

'Ovo je neviđena situacija i nasilje nad pravnom državom. Ne pristajem na ovakav način vođenja, ovo su opasni znaci totalitarizma', rekao je Lovrinović, dok Mostov Nikola Grmoja kaže da se radi o gušenju istine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

'Mi ovu borbu nastavljamo. Mislim da je prijedlog o sazivanju svih klubova dobar da se svi očituju o nasilničkom ponašanju većine. Nedopustivo je da netko bez odluke zove svjedoke i kaže im da se ne pojavljuju', kaže Grmoja.

SDP-ov Gordan Maras rekao je da bi trebalo prijaviti osobu koja je svjedocima rekla da se ne pojavljuju. I on tvrdi da se radi o udaru na ustavnopravni poredak zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjedoci trebali dati iskaze na današnjoj sjednici

Za danas je bila zakazana i sjednica Povjerenstva, a na njoj su trebali dati iskaze Božo Prka, Ivan Šuker, Mato Crkvenac, Slavko Linić i Boris Vujčić, no član Povjerenstva, Mostov Nikola Grmoja, uoči sjednice je rekao da HDZ neće doći na nju. Dodao je da će, bez obzira na to, oporba ispitati svjedoke, čak i bez kvoruma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, nakon što je potvrđeno da je istraga protiv Ivice Todorića postala pravomoćna, predsjednik saborskog Istražnog povjerenstva za Agrokor Orsat Miljenić tvrdio je da je glavni državni odvjetnik rekao kako rad povjerenstva ne ometa istragu te da saborsko povjerenstvo zbog toga ne treba prestati sa svojim radom. Istodobno, HDZ je inzistirao da po zakonu Povjerenstvo sada mora prestati s radom.

Image
HDZ I SDP SU SE PONOVNO POSVAĐALI: /

'Povjerenstvo može ukinuti samo Sabor? Pa to nigdje ne piše!'

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo