Milanovićeva putovanja / Povjerenstvo o Milanovićevom putu u Albaniju: 'Tražit ćemo očitovanje od Predsjednika i Vlade'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Milanović je prijavljen Povjerenstvu jer se u Albaniju uputio s ljetovanja na Hvaru i to na osobni poziv albanskog premijera

28.8.2020.
13:40
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa tražit će očitovanja i od Ureda Predsjednika i od Vlade i od nekoliko ministarstava u vezi putovanja predsjednika Zorana Milanovića u Albaniju. 

Milanović je, naime, prijavljen Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa jer se uputio s ljetovanja na Hvaru i to na osobni poziv albanskog premijera Edija Rame, s kojim je prijatelj niz godina i kojeg je prema nekim neslužbenim informacijama savjetovao dok nije bio politički aktivan.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Povjerenstvo je na danas održanom radnom sastanku zaključilo da će se u predmetu Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, koji je otvoren povodom putovanja Predsjednika u Republiku Albaniju, zatražiti dodatno očitovanje od Ureda Predsjednika te očitovanja Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova", poručili su iz Povjerenstva na upit RTL-a. 

Na upit RTL-ove reporterke Damire Gregoret o putovanju u Albaniju te hoće li Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa dostaviti potrebnu dokumentaciju, Milanović je danas na konferenciji za medije rekao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Javnost je znala za moje putovanje jer smo o tome obavijestili javnost prije, išao sam na poziv premijera. To je bio pravi posjet, ali u jednoj ljetnoj formi. Pitate zašto je bio tituliran kao privatni, vjerojatno omaškom. Ja nisam nešto deklarirao kao javno, a znalismo za takve slučajeve, a što je bilo privatno. Ja sam napravio suprotno. Nisam podavao nešto što vrijedi 20.000 kn za 100.000 kn. Pozvao me premijer koji me i dočekao, veleposlanstvo je s tim upoznato. To je sve suprotno od jednog slučaja od prije par godina koji se tiče moje prethodnice. Greškom smo putovanje deklarirali kao privatni posjet. Ja se privatno ne mogu kretati, policija je stalno oko mene. Nije ovo zadnji posjet takve vrste, i nije zadnji put na tom brodu, doći će za nekoliko dana netko kod mene. Kriva nominacija ne bi trebala štetiti. Dokumentacije nemamo. Ako mislite na putne naloge, to se ne izdaje. Ne znam kome bih to pisao. Ima i drugi razlog, nisam to smišljao na ovaj način, ali tako je ispalo, ja ne uzimam devizne dnevnice. Jedini motiv za putni nalog je da uzmeš dnevnicu. Od razine državnog tajnika do mene isplaćivanje dnevnice je zapravo džeparanje proračuna, nama su svi troškovi podmireni. Ja nisam bio u situaciji da mi je ikad trebao ijedan euro. Pitajte druge dužnosnike zašto isplaćuju dnevnice. Ja sam to radio kao premijer, bilo mi je čudno. Nalozi ne služe za evidenciju, ja sam predsjednik. Ja imam osiguranje, onda kad ga maknete ja mogu u kuću koju su mi roditelji osavili. Trenutno državne rezidencije za to i služi.

Image
na upit rtl-ove reporterke /

Milanović: 'Greškom sam putovanje u Albaniju deklarirao kao privatno, moja isprika. Putne naloge nemam'

Image
na upit rtl-ove reporterke /

Milanović: 'Greškom sam putovanje u Albaniju deklarirao kao privatno, moja isprika. Putne naloge nemam'

Milanović je kazao i da ne želi prkositi Povjerenstvu. Napomenuo je i da je nešto što je ustvari službeno deklarirao kao privatno, što je, priznaje, bila njegova greška, ali da nije ništa skrivao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada nešto deklarirate kao službeno, a idete privatno, onda je to problem. Ja to nisam radio", pojasnio je Milnović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo