POVJERENSTVO NEĆE POKRENUTI POSTUPKE PROTIV PLENKOVIĆA I TOLUŠIĆA: / 'Nemamo nadležnost za ispitati političko kadroviranje'

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Tušek je postao ravnatelj savjetodavne službe u Ministarstvu poljoprivrede, no povjerenstvo je utvrdilo da je za to mjesto bio raspisan javni natječaj,

25.9.2020.
12:01
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa neće pokrenuti postupak protiv premijera Andreja Plenkovića i bivšeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića zbog prijave za političko kadroviranje dužnosnika u Ministarstvu poljoprivrede, ujedno donatora HDZ-a.

"Radi se o osobama koje su dale donacije HDZ-u, u prijavi povjerenstvu se tvrdi da se radi o političkom kadroviranju, da osobe nisu napredovale temeljem stručnih sposobnosti nego temeljem političkih veza i donacije. Međutim, povjerenstvo nema nadležnost ispitivanja političkog kadroviranja niti se može miješati u takve predmete", izjavila je u petak predsjednica povjerenstva Nataša Novaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Član povjerenstva Davorin Ivanjek pojasnio je kako se u prijavi za Plenkovića i Tolušića tvrdi da su "imenovali dužnosnike, zapošljavali službenike u državnoj upravi ne na temelju propisanih kriterija, već temeljem članstva u HDZ-u i sukladno iznosu financijskih sredstava doniranih HDZ-u u predizbornoj kampanji".

Povjerenstvo je provjerilo navode iz prijave te utvrdilo da su trojica dužnosnika u Ministarstvu poljoprivrede - Marin Fak, Zdravko Tušek i Tugomir Majdak bili donatori HDZ-a u predizbornoj kampanji 2016. godine, pri čemu je Fak HDZ-u donirao 30.000 kuna, a Tušek i Majdak po 25.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nisu tražili dodatne provjere

Ivanjek je izvijestio da je povjerenstvo provjerilo imenovanja dužnosnika. Za Faka je utvrdilo da je do 2017. godine bio stručni savjetnik u Ministarstvu poljoprivrede, a 2018. godine nakon nove sistematizacije radnih mjesta postao je načelnik sektora za poljoprivrednu politiku. Odluku o imenovanju potpisao je Tolušić.

Tušek je postao ravnatelj savjetodavne službe u Ministarstvu poljoprivrede, no povjerenstvo je utvrdilo da je za to mjesto bio raspisan javni natječaj, a u njegovu imenovanju nije sudjelovao nitko do dužnosnika iz prijave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Majdak je unaprijeđen u zamjenika ministra poljoprivrede, što je samo po sebi politička funkcija, a postao je dužnosnik prije novčane donacije HDZ-u", kazao je Ivanjek dodavši da zbog toga za njega povjerenstvo nije ni tražilo dodatne provjere u Ministarstvu poljoprivrede.

Ivanjek je istaknuo da prema Zakonu o sprječavanju sukoba interesa povjerenstvo nema ovlasti utvrđivati takve povrede, a iz samih činjenica teško je povući paralelu između dužnosnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo