potpisan sporazum / Nema više prepreka za novi stadion na Maksimiru: 'Ovo je povijesni dan. Hrvatska to zaslužuje'

Image
Foto: RTL

Nakon 27 godina riješen je imovinsko-pravni spor oko zemljišta na kojemu se nalazi stadion Maksimir, pokrenut još 1997. godine

21.2.2024.
12:36
RTL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković, nadbiskup zagrebački Dražen Kutleša i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević potpisali su Sporazum o razumijevanju i podršci u vezi rekonstrukcije Gradskog stadiona Maksimir i izgradnje ili rekonstrukcije objekata Katoličke Crkve na 10 lokacija u Zagrebu. 

"Bez ikakve dileme, možemo reći da je riječ o povijesnom danu. Skoro tri desetljeća rješava se problem za stadion kakav Zagreb i Hrvatska zaslužuju. Želim zahvaliti svima koji su radili na tome da pronađemo rješenje. Problem je star od 1997. godine, u realnosti od 1945. kada je imovina nadbiskupije oduzeta od tadašnjih vlasti", kazao je. "Vlada je inicirala i koordinirala cijeli proces, da se odužimo hrvatskim nogometašima, posebno hrvatskoj reprezentaciji", rekao je premijer Plenković. "Vrijeme je da sada prionemo u drugu fazu i po mogućnosti do idućeg Svjetskog prvenstva i u Zagrebu imamo novi nogometni stadion", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
potpisuju sporazum /

Ovo su zemljišta koja je država dala Crkvi u zamjenu za Dinamov stadion

Image
potpisuju sporazum /

Ovo su zemljišta koja je država dala Crkvi u zamjenu za Dinamov stadion

Nakon potpisivanja nema više pravnih prepreka

"Danas je bitan dan jer se nakon 27 godina rješava spor pokrenut 1997. godine. U prošlosti je zbog toga nije se išlo u izgradnju novog, već rekonstrukciju koja nije dovršena. Ponosan sam. Time smo pokazali da se time mogu riješiti najteži problemi. Zahvaljujem predsjedniku Vlade i nadbiskupu", kazao je Tomašević. "Vlada i Grad se obvezuju da će osigurati gradnju deset objekata na području Zagreba. Nakon potpisivanja nema više pravnih prepreka. Izrađujemo studiju izvodljivosti o hotelu, garaži, popratnim sadržajima. Mislimo da se stadion može izgraditi privatnim kapitalom. Studija će biti gotova nakon nekoliko mjeseci , a onda će se raspisati javni natječaj", kazao je Tomašević.

"Zagreb će dobiti dva stadiona, jedan manji, jedan veći koji će biti na ponos", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izražavam zadovoljstvo Vladi i Gradu Zagrebu da smo mogli realizirati ovaj ugovor koji će biti na korist svim građanima Zagreba i svim građanima Hrvatske", kazao je Kutleša. "Bila je namjena da se tamo grade crkveni objekti i sve ono što ide popratno i sve što bude potrebno na tom području. Nadbiskupija je izvršila je obvezu, a sada je ostalo da Vlada provede svoju obvezu", dodao je.

Podsjetimo, ovim potpisivanjem bi se konačno trebalo krenuti prije svega u izgradnju stadiona u Kranjčevićevoj, a zatim i rušenju Maksimira. Radovi na Kranjčevićevoj trebali su krenuti do kraja prošle godine, ali i s tim se kasnilo zbog nekoliko problema oko natječaja za izradu projekta. Očekuje se kako bi gradnja Kranjčevićeve mogla početi do kraja 2024. godine, a radovi bi trebali trajati oko godinu dana. Kada se Dinamo preseli u Kranjčevićevu koja bi trebala imati 12.000 mjesta, moglo bi se početi s rušenjem starog te izgradnjom novog stadiona u Maksimiru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi Dinamov stadion navodno bi gradila francuska tvrtka Bouygues, koja je izgradila odlični Stade de France, a imao bi 34.000 mjesta te bi zadovoljavao sve najviše UEFA-ine kriterije. Ista je tvrtka u Zagrebu izgradila i Zračnu luku Franjo Tuđman.

Višegodišnji spor s Katoličkom Crkvom

Okončan je i višegodišnji spor s Katoličkom Crkvom koja će u zamjenu za zemljište dobiti deset lokacija na kojima trenutno nema crkvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrebačka nadbiskupija odrekla se prava na povrat oko 300.000 četvornih metara zemljišta u Maksimiru na kojem se nalazi Dinamov stadion, a zauzvrat će joj država osigurati 10 gradskih zemljišta ukupne površine oko 50.000 četvornih metara za gradnju novih crkava.

Sakralne objekte Katolička crkva izgradit će u: Botincu, Svetoj Klari, Jakuševcu, Blatu, Jelkovcu, Sesvetskim selima, Sesvetskom Kraljevcu, Kajzerici, Španskom i Trnjanskoj Savici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Ako smo preplatili žičaru, ne moramo i novi Maksimir. Od Grčke i Mađarske do Barcelone i Madrida: Koliko su koštali stadioni?

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo