osam slučajeva / Potvrđeni novi slučajevi afričke svinjske kuge, novo žarište je Babina Greda

Image
Foto: Profimedia

Ministarstvo poljoprivrede odredilo je i dodatnu žurnu pomoć uzgajivačima na zaraženom području, pri čemu je 568 gospodarstava već zaprimilo sredstva za dezinfekciju i opremu za izradu dezinfekcijskih barijera

4.7.2023.
18:16
Profimedia
VOYO logo

Potvrđeno je osam novih slučajeva afričke svinjske kuge, potvrdilo je Ministarstvo poljoprivrede.

"Laboratorijskom analizom potvrđeno je 8 novih slučaja afričke svinjske kuge, a riječ je o gospodarstvima na području Vukovarsko-srijemske županije na kojima su i do sada utvrđeni slučajevi (Gunja, Privlaka, Rajevo Selo, Posavski Podgajci i Drenovci), uz novo žarište na gospodarstvu u Babinoj Gredi", kazali su iz Ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do sada je afrička svinjska kuga utvrđena na 17 gospodarstava u RH, a eutanazija svinja na novopotvrđenim zaraženim gospodarstvima izvršit će se tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana.

Image
MIRKO KOLIĆ /

U Hrvatskoj afrička svinjska kuga. Pričali smo s poljoprivrednikom koji ima 5.500 svinja. 'Svi se moramo uozbiljiti'

Image
MIRKO KOLIĆ /

U Hrvatskoj afrička svinjska kuga. Pričali smo s poljoprivrednikom koji ima 5.500 svinja. 'Svi se moramo uozbiljiti'

"Danas je u postupak elektronskog savjetovanja upućen i Nacrt prijedloga Pravilnika o oznakama zdravstvene ispravnosti, identifikacijskim oznakama i posebnim oznakama hrane životinjskog podrijetla te utvrđivanju popisa objekata za umanjenje rizika od afričke svinjske kuge kojim se propisuje oblik i sadržaj oznaka zdravstvene ispravnosti i identifikacijskih oznaka kojima mora biti označena hrana životinjskog podrijetla u svrhu stavljanja na tržište, oblik i sadržaj posebnih oznaka kojima mora biti označena hrana životinjskog podrijetla te postupak određivanja objekata za umanjenje rizika od afričke svinjske kuge", govore iz Ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaju kako su odredili i dodatnu žurnu pomoć uzgajivačima na zaraženom području, pri čemu je 568 gospodarstava već zaprimilo sredstva za dezinfekciju i opremu za izradu dezinfekcijskih barijera.

Isto tako, podsjećaju kako je na snazi Naredba o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj uz prateće Rješenje o određivanju zona ograničenja koje se odnosi na područje Vukovarsko-srijemske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministarstvo poljoprivrede i Državni inspektorat čine sve kako bi se ASK lokalizirala i što prije iskorijenila sa zaraženog područja i kako bi se spriječilo njeno daljnje širenje, no veliku ulogu u širenju ima i ljudski faktor", kaže Ministarstvo poljoprivrede.

"Naglašavamo kako se svi držatelji svinja trebaju strogo pridržavati svih propisanih mjera te svih mjera koje odredi Ministarstvo poljoprivrede i veterinarska inspekcija. Svako uginuće ili bolest u svinja žurno se mora prijaviti veterinaru te je najstrože zabranjeno zakapanje uginulih svinja ili odvoz lešina bez prethodne prijave veterinarima", zaključili su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: U Hrvatskoj afrička svinjska kuga. Pričali smo s poljoprivrednikom koji ima 5.500 svinja. 'Svi se moramo uozbiljiti'

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo