MARIĆ POTVRDIO / Po potrošnji smo prestigli rekordnu 2019. godinu, a na Jadranu se traži krevet više

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

'Vrijednost svih izdanih računa od početka godine je 0,32 posto veća nego 2019. godine. A ako gledamo samo srpanj, onda je vrijednost 5,5 posto veća', kaže ministar Zdravko Marić

1.8.2021.
20:36
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Ministar financija Zdravko Marić i na godišnjem odmoru provjerava izvješće o fiskaliziranim računima, a danas ujutro imao je razloga za zadovoljstvo, pišu 24 sata. Naime, sa zadnjim danom srpnja ovogodišnja je vrijednost svih kupljenih roba i usluga u Hrvatskoj premašila vrijednost iz sedam mjeseci rekordne, predpandemijske 2019. godine.

"Vrijednost svih izdanih računa od početka godine je 0,32 posto veća nego 2019. godine. A ako gledamo samo srpanj, onda je vrijednost 5,5 posto veća. U srpnju je i turizam bolji za pet posto nego prije dvije godine, s tim da su smještaj i restorani u plusu, a barovi u minusu", rekao je ministar financija za 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PREŠLI SMO MILIJUN /

Turisti u još većem broju došli na našu obalu: 'Još uvijek smo u razdoblju s najvećim priljevom turista u godini'

Image
PREŠLI SMO MILIJUN /

Turisti u još većem broju došli na našu obalu: 'Još uvijek smo u razdoblju s najvećim priljevom turista u godini'

Samo u srpnju u Hrvatskoj bilo 3,7 milijuna turista

S rastom potrošnje brže se puni i proračun od poreza. U Hrvatskoj je oko 1,2 milijuna turista, a u mnogim mjestima na Jadranu teško je naći slobodan krevet u privatnom smještaju. Ministarstvo turizma je izvijestilo da je samo u srpnju Hrvatsku posjetilo 3,7 milijuna turista. Predviđanaj su bila da će rezultat biti najviše 70 posto turista iz 2019. godine, a u srpnju je ostvareno 80 posto u dolascima i 81 posto u noćenjima u odnsu na predpandemisjku 2019. godinu.,

Štoviše, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac kazala je kako je posljednji tjedan srpnja bio na čak 90 posto onoga iz 2019. godine. Veliki plus je i što Njemačka iz koje je najveći broj turista, Hrvatsku, ali i sve jadranske županije smatra niskorizičnima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prihod od turizma iznad 8 milijardi eura?

Ako i u kolovozu ostanemo na 80 posto dolazaka i noćenja iz 2019. to znači da bi prihod od turizma ove godine trebao biti veći od osam milijardi eura. A krizne 2020. godine smo stali na na 4,8 milijardi eura.

"Bilo bi sjajno da se trendovi iz srpnja stave i na kolovoz i da sezona potraje što dulje. Ali nije turizam jedini, treba voditi brigu i o drugim djelatnostima. S druge strane, moramo staviti naglasak na rashodnu stranu proračuna. Prihodi su ove godine u redu i oni će dati svoj doprinos, no ključ je na troškovnoj strani", kazao je Marić za 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo