OBJAVILI VELIKU ANALIZU /

Povijest potresa na jugu ponavlja se, neki sravnili naselja sa zemljom

Image
Foto: RTL Danas

Najnoviji potresi dogodili su se 15. kolovoza 2024. godine kada je na području zabilježeno tridesetak podrhtavanja. Iako su većinom bili slabi ili vrlo slabi, magnitude manje od 2,6, tri potresa su se posebno istaknula – dva magnitude 3,3 i najjači, magnitude 3,5

16.8.2024.
15:36
RTL Danas
VOYO logo

Niz potresa pogodio je jug Hrvatske i unio nemir među stanovnike, a Seizmološka služba objavila je detalje o povijesti potresa na tom području.

Navode da se seizmički najaktivnije područje Hrvatske proteže južno od Zadra i Šibenika sve do najjužnijeg dijela Jadranske obale. Ovih dana ponovno podsjeća na svoju nemirnu prošlost. Taj prostor, koji obuhvaća i epicentralno područje Stona i Slanog, oduvijek je bio poprište snažnih potresa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PMF

Davne 1850. godine, područje Stona zabilježilo je potres koji je prema tadašnjoj ljestvici dosegnuo intenzitet Imax = VIII-IX EMS, jedan od najrazornijih u povijesti. Potres koji je 5. rujna 1996. godine potresao Ston i Slano, magnitude 6.0, s maksimalnim intenzitetom VIII EMS, također se pamti. Taj potres je sravnio tri sela sa zemljom i prouzročio štete diljem Dalmacije, a uslijedile su tisuće naknadnih potresa koje su dodatno uzdrmale tlo.

Image
MAGNITUDA 3.3 /

Tlo jako podrhtava u cijeloj Hrvatskoj. Od juga do sjevera. Na Pelješcu novi potres

Image
MAGNITUDA 3.3 /

Tlo jako podrhtava u cijeloj Hrvatskoj. Od juga do sjevera. Na Pelješcu novi potres

Najnoviji potresi dogodili su se 15. kolovoza 2024. godine, kada je područje zabilježilo tridesetak podrhtavanja. Iako su većinom bili slabi ili vrlo slabi, magnitude manje od 2,6, tri su se potresa posebno istaknula – dva magnitude 3,3 i najjači, magnitude 3,5. Iako nisu izazvali značajne štete, ovi potresi podsjećaju na seizmičku aktivnost ovog područja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Seizmološka povijest juga Hrvatske dodatno je obilježena Velikim dubrovačkim potresom iz 1667. godine, koji je bio najjači potres zabilježen u Hrvatskoj od 17. stoljeća do danas. Ovaj potres je uništio i teško oštetio većinu kuća od Dubrovnika do Budve, ostavivši trajne posljedice u povijesti i arhitekturi regije.

POGLEDAJTE VIDEO: Tomislav Fiket komentirao potrese koji su pogodili Hrvatsku

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo