POTRES USRED MORA ZATRESAO I SVJETIONIČARE NA PALAGRUŽI: / 'Zagrmilo je, skočio sam, naježiš se dobro...'

Image

Svjetioničari s Palagruže, Tomislav i Ivo, osjetili su potres i posvjedočili da se građevina dobro zatresla - srećom, izdržala je

27.3.2021.
21:09
VOYO logo

Podrhtavanje tla praćeno tutnjavom mogli su danas u 14:47 sati osjetiti stanovnici Dalmacije. Snažan potres dogodio se u blizini Visa te 119 kilometara od Splita, a kako je javila Seizmološka služba Hrvatske, jačina potresa bila je 5,5 po Richteru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi potres, jačine 4,3 po Richteru dogodio se brzo nakon prvog. Ranije je EMSC objavio da je jačina potresa iznosila 5,4 po Richterovoj skali. Potres se duboko na pučini dogodio u 15:53 66 kilometara od Viesta u Italiji, izvijestio je EMSC.

Budući da se udar osjetio u velikom dijelu Dalmacije, a najbliže mu je bio arhipelag Palagruže, udaljen tek nekoliko nautičkih milja. Ekipa portala Morski.hr kontaktirala je Tomislava Žuvelu i Ivu Šaina, tamošnje svjetioničare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'BOŽE POMOZI NAM': Snažan potres u Jadranskom moru uznemirio Dalmatince: 'Dobro je tutnjalo', 'Jako kretanje’, ‘Neugodno'

Image
'BOŽE POMOZI NAM': /

Snažan potres u Jadranskom moru uznemirio Dalmatince: 'Dobro je tutnjalo', 'Jako kretanje', 'Neugodno'

Image
'BOŽE POMOZI NAM': /

Snažan potres u Jadranskom moru uznemirio Dalmatince: 'Dobro je tutnjalo', 'Jako kretanje', 'Neugodno'

'Dobro sam se naježio'

Oni su posvjedočili da se svjetionik dobro tresao, a ovaj potres je samo još jedna nepogoda koju je izdržala ta izuzetna austrougarska građevina smještena usred mora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Svjetioničarima Tomislavu i Ivi nije bilo svejedno za vrijeme potresa

"Nema štete nikakve, dobro smo, ali nije dobar osjećaj. A već sam doživio onog prije četiri godine što je bio van Čiova. Dobro je zatreslo! A ja sam gledao TV i kad je zagrmilo skočio sam do prozora i kad san pogledao vanka, vidim da se mičemo livo desno! A ono naježiš se dobro…", rekao je svjetioničar Tomislav za Morski.hr.

"Prvi put da sam doživio i nije nimalo lipi osjećaj. Kad je drugi put, zatreslo, izašli smo i bili malo vanka. Prvi je trajao 10-ak sekundi, a drugi dvije sekunde", nastavio je Ivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Morski.hr je iz Plovputa također potvrđeno da štete na objektima pomorske signalizacije nema kao ni na svjetionicima na srednjem Jadranu.

Nakon gradnje svjetionik je prošao test na potres

Davne 1875. na ovom mjestu je zasvijetlio jedan od najvažnijih svjetionika na Jadranu uopće. Višani su do danas zapamtili priču o završetku gradnje svjetionika na Palagruži. Iz Trsta su došli građevinski inspektori ne bi li pregledali zgradu i uređenje svjetionika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Svjetionik je davno prošao test na potres

Taman dok su bili na ručku, zbio se iznimno jak potres pa su im tanjuri i čaše počeli "plesati" stolom. Nakon što se tlo prestalo tresti, glavni inspektor, koji je prvi bio uplašen, a kasnije sabran, rekao je da "sada mogu ići".

"Svemogući je učinio naša daljnja ispitivanja nepotrebnima. Gospodin je provjerio svjetionik, stoga je naš posao gotov!", izjavio je inspektor, prenosi Morski.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo