POTPUNA KATASTROFA U SLAVONIJI: / Izvorska voda postala je smrdljiva septička jama, fotografije su užasavajuće, a zna se i tko je odgovoran

Image

Gnojnicama i fekalnim vodama s obližnjih stočnih farmi prvo su zagađeni kanali koji jezera napajaju vodom, a stradalo je i obližnje ribogojilište i mrjestilište lokalne ribolovne udruge

12.3.2021.
14:52
VOYO logo

Dva akumulacijska jezera pored Kešinaca u općini Semeljci, nedaleko od Đakova, iz kojih su izletnici godinama mogli piti čistu izvorsku vodu dok su se ondje kupali po ljetnim vrućinama, a ribiči pecali raznovrsnu zdravu ribu za obiteljske potrebe, danas su pretvorena u smrdljive septičke jame s gustom, masnom i tamnom tekućinom ispod čije se namreškane površine ne vidi dublje od nekoliko centimetara.

Gnojnicama i fekalnim vodama s obližnjih stočnih farmi prvo su zagađeni kanali koji jezera napajaju vodom, a stradalo je i obližnje ribogojilište i mrjestilište lokalne ribolovne udruge. Ti ljubitelji prirode i strastveni pecaroši koji godinama skrbe o tom omiljenom izletištu posjetitelja iz okolnih sela, sa suzama u očima posljednjih dana iz smrdljive vode vade uginule ribe kojima su praktički do jučer poribljavali jezera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Foto: Goran Flauder

Image
Image

'Sve je to sada uništeno'

"Sve je to sada uništeno i mi sigurno godinama tu nećemo moći loviti", kaže nam Vjekoslav Šimić, predsjednik Športske ribolovne udruge Crvenperka i pojašnjava kako su praktički završili poribljavanje vodotoka i jezera.

Image
Image
Image

"Pustili smo šarane, somove, štuke smuđeve… oni su svi pougibali. Nedavno sam naručio šest gnijezda smuđa, a jedno stoji između 10 i 15 tisuća kuna. Uzgajali smo tu i zlatnog karasa, crvenperku, babušku, cigajnera, linjaka… Ovih dana trebali smo ubaciti još tonu ribe i tonu na jesen. Prikupili smo za to 40.000 kuna. Najvrjednije su nam bile riblje matice, a neke su stare i dvadesetak godina! Imamo tovljenog šarana koji se ovdje mrijesti, što je rijetkost u prirodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očito mu je tu odgovaralo, a sada je taj raj na Zemlji pretvoren u otrovan, prljav, mastan i crn kanal. No, razmjeri katastrofe vidjet će se tek kada zatopli pa zbog koncentracije fekalija nestane sav kisik u vodi. Tada će stradati sve živo što se nekim čudom još drži", ogorčen je Šimić dok gleda propast grandioznog djela što su ga semeljački ribolovci minuciozno stvarali desetljećima.

Glavno jezero zovu "Fabrika" i održavaju ga dulje od pola stoljeća, a u produžetku doline na 60 hektara uredili su u suradnji s Općinom novu akumulaciju i ona se puni pritokama iz okolnih izvora putem kanalske mreže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image
Image

Trovanje ribe

Zabrinut je i načelnik Općine Semeljci, Grga Lončarević, koji misli da je ekološki incident posljedica nekakve havarije na cjevovodima kojima najveća poljoprivredna kompanija na tome području, Osatina grupa d.o.o., iz cisterni istače gnojnice i fekalne vode na njive.

"Ta je masa očito procurila i završila u kanalima pa dospjela u naša jezera i ribogojilište gdje je potrovala ribu. Evidentno je riječ o njihovu propustu do kojega je došlo, vjerujem, nepažnjom", oprezan je načelnik Lončarević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Osatina grupa: 'Ne znamo što se dogodilo'

Svoju odgovornost za nemili događaj ne niječe niti Uprava Osatina grupe. Direktor Vedran Ružić dopušta mogućnost tehnološkog incidenta u njihovu sustavu cjevovoda.

"Ne znamo što se dogodilo. Moglo je doći do puknuća cijevi i izlijevanja sadržaja. Čekamo nalaz Hrvatskih voda i državnog inspektorata. Nismo nemarni. Poduzimamo sve što je potrebno kako ne bismo opterećivali okoliš i ponašamo se sukladno propisima i pravilima struke. Imamo međunarodne certifikate za proizvodnju hrane i ne bismo se igrali s tim stvarima. Pa nismo namjerno otvorili gnojnice i pustili digestat u kanale?!?", rekao nam je direktor Ružić, očito svjestan ozbiljnosti situacije i dugoročnih posljedica koje će imati na okoliš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošlog tjedna obišli smo cijelo područje s nadležnim inspektorima i stručnjacima Hrvatskih voda. O tomu više u nastavku ove tragične priče.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo