Znanstvenici u žurbi / Potencijalna svjetska katastrofa: milijun tona bojnog otrova leži na dnu oceana

Image
Foto: Thinkstock.com

Zapisi o lokaciji odbačenog otrova su netočni, no znanstvenici su danas u velikoj žurbi ih naći kako bi ustanovili štetu koja je učinjena okolišu i kako bi zaustavili širenje

14.11.2016.
10:16
Thinkstock.com
VOYO logo

Znanstvenici trenutno razmatraju veliki ekološki problem kemijskog otpada na dnu oceana koji bi mogao postati svjetski problem. Naime, otprilike milijun tona bojnog otrova pronađeno je u oceanu te se širi diljem svijeta. U luci Bari u Italiji u proteklih 70 godina bilo je prijava o 230 bojnih otrova dok na drugoj strani svijeta su se tri puta pojavili u Delawareu. 

"Ovo je globalni problem", izjavio je Terrance Long, predsjednik International
Dialogue on Underwater Munitions (IDUM).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije regionalno i nije izolirano", nadodao je.

No, otkuda su se stvorili? Njemački su vojnici 1917. godine koristili bojni otrov protiv neprijatelja koji je djelovao prilično agresivno - plin bi spalio kožu i oči te bi im nastali plikovi po genitalijama i rukama. Te kemikalije ubile su oko 90.000 vojnika u Prvom svjetskom ratu te su se koristile i u Drugom svjetskom ratu unatoč ženevskoj zabrani 1925. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pri završetku rata, uklanjanje iperita (kemijski sastav bojnog otrova) bio je prioritet, ali i veliki problem. Kako bi se riješili problema, Rusija, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD postali su "kreativni" pa su sva oružja pobacali u - ocean. 

Zapisi o lokaciji odbačenog otrova su netočni, no znanstvenici su danas u velikoj žurbi ih naći kako bi ustanovili štetu koja je učinjena okolišu i kako bi zaustavili širenje. Vrijeme je presudno jer negdje na dnu oceana bombe hrđaju i potencijalno ispuštaju otrovne kemikalije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo