'NE PRIHVAĆAMO DALJNJE JAVNE NAPADE' / Posvojitelji djece iz Konga: 'Naziva nas se pogrdnim imenima, a našoj djeci se dobacuje da su kupljeni'

Image
Foto: Foto: Mwebantu

Poručuju i da pojedini mediji i pojedinci nisu uspjeli u svojoj javnoj hajci jer oni straha nemaju te da neće dopustiti da se djeca prebrojavaju i izdvajaju iz društva po osnovi posvojenja iz druge zemlje

12.2.2023.
14:39
Foto: Mwebantu
VOYO logo

Roditelji-posvojitelji okupljeni u građansku inicijativu "International adoption – Hrvatska" objavili su priopćenje povodom pitanja posvajanja djece iz Konga koje se u javnom prostoru otvorilo nakon slučaja uhićenja Hrvata u Zambiji.

Kažu da je od dana objave vijesti o uhićenju četiri para u Zambiji na sve njih i njihovu djecu iz DR Konga u Hrvatskoj pokrenuta neviđena javna prozivka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ne navodeći detalje, treba naglasiti da nas se u javnom prostoru nazivalo i naziva nas svakakvim pogrdnim imenima te se iznose brojne uvrede i klevete kako u medijima tako i na društvenim mrežama, a pozadina ovih napada sustavna je kampanja osoba koje propagiraju fašističke, ksenofobne i rasističke ideje”, poručuju iz inicijative.

Ističu da se isključivo radi o njihovoj djeci, a ne djeci u vlasništvu bilo koje države, pa tako ni Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Neprihvatljivo je da se moramo pravdati za naše motive'

“Stoga smatramo nužnim i potrebnim da se i naš glas čuje! Potpuno je neprihvatljivo da, u ovo suvremeno doba, u jednoj demokratskoj državi moramo pravdati naše motive za posvajanje djece i stvaranje obitelji. S gnušanjem odbacujemo inicijative da se naša djeca posebno prebrojavaju i uvrštavaju u neke posebne registre. Naša su djeca upisana u matične knjige i posjeduju izvode iz matice rođenih, rodne listove i domovnice. Dakle, sva naša djeca su – hrvatski državljani! Sve navedeno podsjeća na neko vrlo mračno doba iz ne tako davne prošlosti”, navode dalje u priopćenju.

Kažu da su prava roditelja-posvojitelja definirana Ustavom RH, zakonima i međunarodnim konvencijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Naša su prava izjednačena s pravima bioloških roditelja. Smatramo da je opasan bilo kakav oblik društvene diskriminacije. Nadamo se da tamnoputa boja kože naše djece nije povod bilo kojim političkim opcijama na prozivanje i netoleranciju. Potpuno je deplasirano, nemoralno i pravno neprihvatljivo, da ne kažemo nezakonito, da se krše prava naših obitelji na dostojanstvo, privatnost i zaštitu privatnog i obiteljskog života”, stoji dalje u priopćenju.

Image
OBJAVLJENI NOVI DETALJI /

Tko je Zambijka koja je optužena s osmero Hrvata: 'Sumnja se da je suučesnica u trgovini djecom'

Image
OBJAVLJENI NOVI DETALJI /

Tko je Zambijka koja je optužena s osmero Hrvata: 'Sumnja se da je suučesnica u trgovini djecom'

'Počeli su izravni napadi na našu djecu'

Roditelji-posvojitelji poručuju da izražavaju žaljenje što su samo od nekolicine saborskih zastupnika te pojedinih Ministarstava Vlade RH dobili zaštitu i pomoć: “Većina institucija je potpuno blokirana po ovom pitanju pa tako nevjerojatno zvuči da na naše traženje pomoći od Pravobraniteljice za djecu nismo dobili nikakav odgovor!?”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Naša djeca su jako dobro integrirana i prihvadena u društvu; neka od njih su u RH već preko jedanaest godina, idu u škole, vrtiće i na izvannastavne aktivnosti kao i sva ostala djeca u našem društvu. Uslijed hajke koja se proteže po medijima, počeli su i izravni napadi na našu djecu, kojoj se po školama, vrtićima, ali i na ulici javno dobacuje činjenica da su druge boje kože, da su kupljena ili žrtve trgovine ljudima i da su im roditelji međunarodni trgovci djecom. Takvo ponašanje, od strane vršnjaka, ali i nažalost odraslih osoba već je kod određenog broja naše djece doveo do socijalnog povlačenja, nesigurnosti i straha”, upozoravaju iz inicijative u priopćenju.

'Ne prihvaćamo daljnje javne napade'

Poručuju i da pojedini mediji i pojedinci nisu uspjeli u svojoj javnoj hajci jer oni straha nemaju te da neće dopustiti da se djeca prebrojavaju i izdvajaju iz društva po osnovi posvojenja iz druge zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Naše poruke su sljedeće: Naša djeca su centar života naših obitelji, te je zaštita njihove dobrobiti i sreće naša prvenstvena zadaća, kao što je to zadaća svakog roditelja. Ovim javnim priopćenjem svima šaljemo snažnu poruku da ne prihvaćamo bilo kakve daljnje javne napade na nas i naše obitelji, prije svega napade na našu djecu. Primorani smo krenuti u proaktivnu zaštitu naših obitelji sa svim pravnim sredstvima koja nam stoje na raspolaganju”, zaključuju u priopćenju.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo