POSVAĐALI SE ZBOG SNIJEGA: / 'Gradonačelnik nepotrebno stvara percepciju izvanrednog stanja za osobnu promociju'

Image
Foto: PIXSELL

Županovi zamjenici napali su gradonačelnika Delnica Ivicu Kneževića.

26.2.2018.
18:31
PIXSELL
VOYO logo

Zamjenici primorsko-goranskog župana Marko Boras Mandić (HNS) i PetarMamula (SDP) prozvali su delničkog gradonačelnika IvicuKneževića (Nezavisni) zbog, po njihovoj ocjeni, nepotrebnog stvaranja percepcije izvanrednog stanja u tom goranskom gradu, piše Novi list.

Smatraju da delnički gradonačelnik nije napravio sve što mu stoji na raspolaganju, a što je i obveza, kada je riječ o funkcioniranju civilne zaštite, sve kako bi se osobno promovirao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Image
RIJETKO TKO PAMTI OVAKO NEMILOSRDNU ZIMU: /

Jak vjetar povećava osjećaj hladnoće, u Hrvatskoj zabilježen 'ugođaj' od polarnih -43 stupnja!

Image
RIJETKO TKO PAMTI OVAKO NEMILOSRDNU ZIMU: /

Jak vjetar povećava osjećaj hladnoće, u Hrvatskoj zabilježen 'ugođaj' od polarnih -43 stupnja!

"Nekoliko dana živimo u percepciji izvanredne situacije. Ako je sustav posložen na kvalitetan način, izvanredne situacije su rijetke. Istina je da su pale rekordne količine snijega, ali zimska služba mora predvidjeti kako stvari funkcioniraju kada je normalna goranska zima. Sustav civilne zaštite postoji upravo zbog ovakvih situacija. Kada se iscrpe svi ljudski i tehnički resursi, onda se poziva vojska ili traži pomoć susjednih država", poručuje Boras Mandić.

Galerija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nije postupio po zakonu'

Poručuje da je stvorena izvanredna situacija, a da to tako nije trebalo biti. Ipak, zahvaljuje Hrvatskoj vojsci na svemu što su napravili.

"Ali, gradonačelnik Delnica koji je na toj razini prvi čovjek civilne zaštite trebao je najprije angažirati lokalne snage u Delnicama iz civilne zaštite, Hrvatske gorske službe spašavanja, javne i dobrovoljne vatrogasne postrojbe. Percepcija izvanrednog stanja ne služi na čast odgovornim osobama u civilnoj zaštiti. Čemu onda uopće izdvajamo proračunska sredstva za civilnu zaštitu. Gradonačelnik Delnica nije postupio po zakonu", tvrdi Boras Mandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Goran Kovacic/PIXSELL

"Zahvaljujem se i svim gradonačelnicima i načelnicima koji znaju kakva je zima u Gorskom kotaru i koji su se za nju pripremili. Tako je gradonačelnik Ravne Gore iskoristio sve resurse koje je imao i nakon toga je zatražio našu pomoć", kaže Boras Mandić.

Galerija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Situaciju koristi za osobnu promociju'

On je upozorio i da što prije novim zakonom treba povećati fiskalni kapacitet jedinicama lokalne samouprave u Gorskom kotaru, a što najavljuje i premijer AndrejPlenković.

"Novi zakon o brdsko-planinskim područjima koji čekamo tri godine treba pojačati proračune za bar 50 posto kako ne bi morali moliti pomoć. Mi u našoj županiji uplaćujemo državi višak od milijardu kuna i nadam se da novi zakon neće značiti samo kozmetičke izmjene. Ako je lex Agrokor prihvaćen za dva mjeseca, neshvatljivo je da za lex Gorski kotar treba tri godine. S tim da novac koji dobijaju savjetnici i ostali vezani za Agrokor je toliki da Gorskom kotaru ne bi trebala nikakva pomoć kada bi on bio proslijeđen jedinicama lokalne samouprave u Gorskom kotaru", uvjeren je Boras Mandić, prenosi Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galerija

Petar Mamula prozvao je delničkog gradonačelnika da koristi cijelu situaciju sa snijegom i hladnoćom za osobnu promociju, iako je stanje u drugim gradovima i općinama i gore, a stvari funkcioniraju koliko se to može.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo