interes ulagača / Postoji rješenje za spas riječkog brodogradilišta: Talijanska tvrtka najizgledniji vlasnik '3.maja'?

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Predsjednik kriznog stožera 3. maja Predrag Knežević poručio je škveranima da postoji interes ulagača za brodogradilište

19.10.2018.
16:08
Goran Kovacic/PIXSELL
VOYO logo

Nakon sastanka ministra gospodarstva Darka Horvata, primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine i predstavnika kriznog stožera riječkog brodogradilišta 3. maj, održanog u Rapcu, stižu dobre vijesti za škver.

Naime, predsjednik kriznog stožera 3. maja Predrag Knežević poručio je škveranima da postoji interes ulagača za brodogradilište, a radi se o talijanskoj tvrtki Fincantieri iz Trsta, piše Novi list. "Nazire se početak kraja ove agonije, da bi se mogla razriješiti, a imamo tu i Fincantieri koji je očito najizgledniji ponuđač", kazao je Knežević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Država će morati sanirati procese'

Ministar Horvat odgovarajući na pitanja novinara o Uljaniku i 3. maju kazao je kako je jedan radikalan rez već primjenjen. "Rekli smo, zaboravite filozofiju kojom ste radili proteklih godina. Jer ugovarati brodove na način da oni već u samom startu produciraju gubitke, više nije moguće i mislim da se više nikad ne bi trebalo ponoviti. 

Država će odnosno porezni obveznici morati sanirati one procese u koje se ušlo vrlo lakomisleno i bez ikakvih analiza”, kazao je ministar Horvat te dodao da oba brodogradilišta trebaju dobiti vjerodostojne strateške partnere, s kojima će nastaviti brodograđevnu industriju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni su tu, s njima se razgovara, a hoće li prihvatiti uvjete koje im možemo u ovom trenutku osigurati… No, vrlo je jasna filozofija i jasni modeli restrukturiranja i dokapitalizacije – nitko tko želi ući u partnerstvo ne želi plaćati tuđe i stare dugove. Ako ćemo se i moći transformirati na raj način, ti stari dugovi morat će u jednom trenutku sjesti na državni proračun", kazao je ministar Horvat. 

Komadina: 'Izloženost države će možda biti veća'

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina kazao je da se plan restrukturiranja moga prihvatiti i ranije da je uprava uljanika ali i Ministarstvo gospodarstva adekvatno reagiralo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tako bi se završili brodovi u Puli i Rijeci pa bi izloženost države opet bila 2 milijarde ali sa živim brodogradilištima a ovako će izloženost možda biti veća i od 4 milijarde – s mrtvim brodogradilištima”, kazao je Komadina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo