POSTAVLJALI PROTUPOŽARNE APARATE KOJI SU IZAZIVALI POŽARE: / S tvrtkom čestog gosta Kovačevićeva kluba sklopljen milijunski ugovor

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Posao vrijedan 46 milijuna kuna s JANAF-om je radilo društvo Matadura iz Splita čiji je vlasnik, Damijan Krklec, priznao da je bio gost Kovačevićeva kluba u Slovenskoj 9

10.5.2021.
21:59
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Tvrtka jednog od viđenijih gostiju spornog Kovačevićeva kluba u Slovenskoj postavljala je protupožarne aparate u JANAF-u, koji su kasnije uzrokovali požare, doznaje RTL.hr. Iz JANAF-a pak tvrde da su sporne uređaje zamijenili te da su o tome bili svi obaviješteni. Tvrtka koja je postavljala aparate odbacuje odgovornost i sve demantira.

Kako piše RTL.hr, 109 aparata za gašenje požara u proteklih deset godina puštalo je tekućinu za gašenje i na taj način uzrokovalo kratki spoj na električnim instalacijama. Posao vrijedan 46 milijuna kuna s JANAF-om je radilo društvo Matadura iz Splita čiji je vlasnik, Damijan Krklec, priznao da je bio gost Kovačevićeva kluba u Slovenskoj 9.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nikad nisam ni čuo za gospodina, pa se vjerojatno nisam ni s njim ni družio. O tome nisam imao pojma i nadam se da će, ako je došlo do bilo kakvih propusta, se to istražiti i u konačnici da će se poduzeti ono što se treba poduzeti“, rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

Image
TRI PLENKOVIĆEVA MINISTRA U PROBLEMU: /

Pokreće se postupak protiv Ćorića, Aladrovića i Butkovića zbog posjeta notornom klubu

Image
TRI PLENKOVIĆEVA MINISTRA U PROBLEMU: /

Pokreće se postupak protiv Ćorića, Aladrovića i Butkovića zbog posjeta notornom klubu

JANAF o spornim uređajima

U JANAF-u su rekli da su od 2012. do 2020. s tvrtkom Matadura, uz spomenuti posao s protupožarnim aparatima, imali i ugovore u vrijednosti gotovo 70 milijuna kuna. Također, naglašavaju da je sam Kovačević znao za probleme s protupožarnom zaštitom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Budući da su s protekom vremena uočeni nedostaci u opisanom sustavu, koji je samo jedan od segmenata protupožarne zaštite, Društvo je u cilju poboljšanja zaštite i sigurnosti, pristupilo zamjeni, o čemu su bili upoznati svi nadležni u JANAF-u", rekli su iz JANAF-a o protupožarnim uređajima.

Sudski vještak za požare Slobodan Kocijan rekao je da se protupožarni uređaji postavljeni u JANAF-u ne mogu atestirati, niti se jednom godišnje može provjeravati njihova ispravnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedan dio tih proizvoda se ne atestiraju jer su za jednokratnu uporabu. Ako nešto takvo ima brtve i ne može se rastaviti na siguran način i ponovno sastaviti, onda je pitanje jer je nesigurno i zato se takvi uređaji ne postavljaju u takva postrojenja“, rekao je Kocijan.

Krklec: 'Niti jedan uređaj nije bio uzročnik požara'

Damijan Krklec je poslao očitovanje o spornim uređajima. "Niti jedan uređaj koji smo dostavili JANAF-u nije bio uzročnik požara, a o čemu smo JANAF-u svojedobno dostavili nalaz i mišljenje ovlaštenih osoba Visoke škole za sigurnost u kojem je isključena naša odgovornost. Svi ostali uređaji, a što nije bilo vezano uz požar, a kod kojih je zamijećena tvornička greška, zamijenjeni su u jamstvenom roku o trošku proizvođača, a ne o trošku JANAF-a", piše u očitovanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, Uskok navodno pregledava ugovore i poslove sklopljene između JANAF-a i Krklecove tvrtke zbog pogodovanja i sklapanja milijunskih poslova.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo