KOMENTIRALI VLADINE MJERE / Poslodavci upozoravaju: 'Ovo je ključan trenutak. Ne smijemo dopustiti urušavanje gospodarstva'

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

'Moramo zaustaviti otpuštanja i dati poslodavcima podršku i jasne smjernice o mogućoj pomoći u idućim danima i mjesecima', kazao je Davor Majetić

18.3.2020.
12:37
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Nastavno na jučer predstavljene 63 mjere Vlade RH za spas gospodarstva, HUP smatra kako fokus sada mora biti na žurnoj definiciji i provedbi kriterija po kojima će poslodavci moći pristupiti svim tim mjerama, a posebno se to odnosi na mikro i male tvrtke, izvijestili su iz HUP-a.  

Kako bi se sačuvala radna mjesta i izbjegla ili uvelike smanjila otpuštanja, dobro je da je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava donijelo posebnu mjeru kojom će se financirati sopostotni trošak neto minimalne plaće u tvrtkama čije je poslovanje ugroženo. Procjena je da će se ovom mjerom obuhvati oko 400.000 radnih mjesta, ali HUP smatra da mjere za potporu malih i srednje velikih tvrtki trebaju biti veće jer ovo već sada nije dovoljno, stoji u priopćenju HUP-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moramo zaustaviti otpuštanja koja su krenula" 

"Mjera davanja nepovratnih sredstava za isplatu plaća mora biti prioritet i HUP se zauzima za što bržu provedbu. Važno je da ova mjera obuhvati što je šire moguće sve sektore i veličine gospodarskih subjekata jer svuda ima ugroženih koji ne mogu izdržati nekoliko mjeseci bez prihoda. Dakle, nije riječ o tvrtkama u samo pojedinim sektorima, moramo zaustaviti otpuštanja koja su krenula i dati poslodavcima podršku i jasne smjernice o mogućoj pomoći u idućim danima i mjesecima. "Također nastavljamo razgovarati i tražiti od Vlade da se dio davanja poslodavcima bezuvjetno otpiše na svim razinama države za vrijeme poslovne neaktivnosti jer svaka odgoda plaćanja u ovom trenutku može biti privremena pomoć, no to zasigurno nije trajno rješenje problema jer će ti dugovi doći na naplatu, a gubici koje gospodarstvo sada trpi mnogima su već nenadoknadivi u ovoj godini", izjavio je Davor Majetić, glavni direktor HUP-a.

HUP će nastavljati predlagati da se porezno snažnije rastereti cjelokupno gospodarstvo i da se država odrekne dijela prihoda parafiskalnih nameta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je ključni trenutak..."

"Ovo je ključni trenutak u kojem moramo sve svoje napore uložiti da gospodarstvo funkcionira i da se ne dopusti urušavanje kako socijalne i ekonomske posljedice ne bi bile dramatične", ističe Majetić.

HUP će u dogovoru s Vladom RH raditi na postojećim i stvarati nove mjere koje će omogućiti neometano poslovanje sa što manje rizika svim poduzetnicima i poslodavcima u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo