dugogodišnja tradicija / Posljednji sajam u Benkovcu na starom mjestu: Kako će izgledati novo sajmište i žele li posjetitelji modernizaciju?

'Kad nestane ovoga, nestaje Benkovca', rekao je Cvitko Matić

11.10.2021.
8:51
VOYO logo

Na svim pristupnim cestama Benkovcu bile su gužve. Iz Zadra do Benkovca trebalo se u kolonama probijati i do dva sata.

"Prije je bio Sveti Ante, Velika Gospa, Mala Gospa, Sveti Arhanđel Mihaelo, bilo je šest sajmova i Tito je to zbrisa i stavio svakog 10. I to je sad to. I tako je to ostalo i tako to gona dalje, dalje, dalje", rekao je Stevan Žeželj iz Benkovca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
RTL Direkt u Benkovcu /

FOTO Prvi sajam nakon sedam mjeseci: Radio, senegalski suveniri, kokoši, svinje i Ričard

Image
RTL Direkt u Benkovcu /

FOTO Prvi sajam nakon sedam mjeseci: Radio, senegalski suveniri, kokoši, svinje i Ričard

Sajam se seli na novu lokaciji i gradi se zaobilaznica

Benkovački sajam ide dalje, ali sada je opet vrijeme za promjene. Sredinom mjeseca kreću radovi na preuređenju i modernizaciji sajmišta. Društvo, koje svaki mjesec dolazi družiti se i zapjevati, nepovjerljivo je prema promjenama

"Tradicija i ovaj žar će se izgubit s tim. To je moje mišljenje, a ne mora značit da sam ja u pravu. Ali, moje mišljenje je da bi sajam trebao ostati onakav kakav je već sto godina", kaže Zoran Nakić iz Vukšića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To uništava sve ovo šta je ovde dolazilo i sve, ako ćemo mi modernizirati, onda nema sajma", tvrdi Slavko Kojundžić iz Maovice.

"Kad nestane ovoga, nestaje Benkovca", rekao je Cvitko Matić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez prašine bi se možda i moglo, smatraju drugi. "Definitivno ga treba preurediti, treba mu malo i te staze kultivirati da kažem, možda i taj sanitarni čvor da bude malo uredniji i kulturniji", kaže Štefica Petrović.

Uredit će se komunalna infrastruktura, aukcijska dvorana, ulaz za sajam s karantenskim ulazom za životinje i drugi potrebni praktični sadržaji koji su u projektu splitskog arhitekta Dinka Peračića zamišljeni kao kombinacija modernih i ruralnih elemenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izričiti zahtjev projektantu je bio da se duh sajma ne izgubi. Imate komentare ljudi da bi možda neki željeli da ostane prašina ko što je i danas, međutim, ipak živimo u nekom novijem vremenu i treba to primjerenije urediti, što ćemo i učiniti", objašnjava gradonačelnik Grada Benkovca Tomislav Bulić.

Gradit će se i zaobilaznica zapadno od sajma kako bi se izbjegle gužve poput današnjih. Ipak u toj gužvi puno se i prodalo. Idućih 12 sajmova seli nešto zapadnije, na privremenu lokaciju, a za godinu dana, novi projekt će pred ocjenu zahtjevne publike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo