tržište i dalje živo / Posljedice koronakrize: Iako uvoz rabljenih automobila nije stao, cijena im se ipak povećala, evo za koliko

Image
Foto: Igor Soban/PIXSELL

U prva dva mjeseca 2021. godine 9160 automobila, što je 29 posto manje nego u prva dva mjeseca prošle godine, pokazuju to podaci Centra za vozila Hrvatske

2.4.2021.
17:10
Igor Soban/PIXSELL
VOYO logo

Usprkos pandemiji koronavirusa, u Hrvatsku je prošle godine uvezeno 59.190 rabljenih automobila, no to je ipak 30,3 posto manje u odnosu na 2019. godinu. Prošle godine registrirano je i 43,4 posto automobila manje u odnosu na 2019. godinu, a pad je i ove godine na istoj razini, piše Večernji list.

U prva dva mjeseca 2021. godine 9160 automobila, što je 29 posto manje nego u prva dva mjeseca prošle godine, pokazuju to podaci Centra za vozila Hrvatske. Uzrok su posljedice pandemije i restriktivnih mjera, uključujući i prelazak preko državnih granica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
odlični rezultati /

Hrvatski građani sve spremniji na online kupovinu automobila: Neostar.com zabilježio je čak 515 prodajnih transakcija

Image
odlični rezultati /

Hrvatski građani sve spremniji na online kupovinu automobila: Neostar.com zabilježio je čak 515 prodajnih transakcija

U zapadnoj Europi, rabljeni automobil moguće je kupiti samo online putem, budući da su autosaloni zatvoreni. No, uvoz automobila nije stao pa tako građani posebice kupuju novije rabljene automobile.

Tržište i dalje živo

''Prodaja nije stala, dapače, interes kupaca za rabljenim automobilima je i dalje velik. Mi smo prva dva mjeseca poslovali vrlo solidno, na razini prva dva mjeseca 2020. godine, prije koronakrize. No, na europskom tržištu je velika nestašica novijih rabljenih automobila zbog toga što prošle godine nije bilo rent-a-car vozila jer je turistička sezona u Hrvatskoj, Italiji, Španjolskoj i Francuskoj bila slabija. Zbog toga “godišnjaka” gotovo i nema na tržištu, a cijene su im veće od 10 pa čak do 20 posto'', ispričao je za Večernji list Damir Horvat, vlasnik salona rabljenih automobila Horvat automobili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Horvat je kazao kako je i cijena rabljenih automobila porasla na tržištu, a jedan od razloga je upravo zastoj proizvodnje novih automobila jer su zbog posljedica mjera za suzbijanje pandemije proizvođači ostali bez određenih komponenti od dobavljača, kazao je Horvat.

Bez obzira na pandemiju, tržište rabljenih automobila u Hrvatskoj je i dalje vrlo živo, no kako je koronakriza još više potaknula internetsko pretraživanje, tako postala popularna i web kupovina automobila. Prije dva mjeseca u Hrvatskoj je otvorena platforma za prodaju, kupnju i održavanje vozila Neostar. Na njoj sve rpavne i fizičke osobe mogu oglašavati i prodavati rabljena vozila. Usprkos bojazni koja postoji među kupcima glede sigurnosti i transparentnosti, iz Neostara kažu da su prva iskustva - odlična, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo