POSLEDNJA ISTRAŽIVANJA: / DS I SNS izjednačeni na izborima za Beograd, ako se ide zajedno s republikom ubedljivo dobija SNS

Goaati: Za DS je bolje da imaju jednog lošeg, nego dva dobra lidera

12.9.2013.
11:27
VOYO logo

Poslednja istraživanja jedne renomirane marketinške agencije u koju je "Nedeljnik" imao uvid pokazuju da bi samo na izborima u Beogradu bila neizvesna utakmica demokrata i naprednjaka. Ukoliko se izbori raspišu zajedno s parlamentarnim izborima, onda bi na Vučićevim krilima SNS imao dobru prednost.

"Nedeljnik" je imao uvid u istraživanja javnog mnjenja jedne poznate marketinške agencije koja ukazuju da ako budu održani izbori samo u Beogradu, onda će biti neizvesno ko će pobediti - demokrate ili naprednjaci. Ukoliko lokalni izbori budu raspisani istovremeno s vanrednim parlamentarnim, koji se očekuju najkasnije na proleće, SNS će na Vučićevim krilima lagano pobediti u glavnom gradu, ma ko da bude njihov kandidat za gradonačelnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ima još jedan interesantan podatak iz tih istraživanja - Đilas kao gradonačelnik ima značajnu podršku, dok je njegov rejting kao lidera DS u padu. Đilas pak insistira na promeni zakona i direktnim izborima za prvog čoveka Beograda, ali i ostalih gradova u Srbiji. Njegov predlog podržao je URS, ali i naprednjak i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. Međutim, male su šanse za takvo rešenje.

Ključ Đilasovog problema, uostalom, u ovom slučaju je Boris Tadić, koji kao lider DS nije dozvolio da se gradonačelnici biraju neposredno, jer se uplašio Đilasove snage. Lider DS je i bez tog ustupka preuzeo od Tadića stranku, a da je počasni predsednik demokrata tada podržao te zakonske promene, Đilas danas možda ne bi bio u problemu, već bi išao na direktno odmeravanje snaga s naprednjačkim kandidatom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Nerealna je promena zakona. Đilas ima jako uporište u Beogradu, jer se ne pamti da je neki gradonačelnik toliko uradio za Beograd, ali to je sada njegov slab adut. Ne verujem da su naprednjaci toliko naivni da ekspresno promene zakon i rizikuju poraz u direktnom sukobu sa Đilasom -, ocenio je za Nedeljnik profesor Vladimir Goati.

Ukoliko dođe do stvaranja nove većine u Skupštini Beograda, osim SNS i SPS u vladajući blok mogao bi da dođe i DSS, koji ne krije te ambicije. Iz DS stižu opaske kako stranka Vojislava Koštunice može da pravi vlast sa Vučićem i Dačićem u Beogradu, a optužuje ih za izdaju Kosova i kapitulaciju Srbije. Neki analitičari su skloni oceni da je primarna ideologija DSS "samo protiv DS", a da je Kosovo tek iza političkog neprijateljstva prema demokratama. DSS je već napravio vlast sa SNS u Novom Sadu, tako da Beograd ne bi bio izuzetak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluku o načinu na koji će pokušati da promene gradonačelnika Beograda doneće Vučić i Dačić, ali nije to jedini Đilasov problem. Lidera DS očekuju bitke na dva fronta, pošto je, osim Beograda, izgleda dobio jaku opoziciju i u stranci. Počasni predsednik Boris Tadić i "medijski izvori" s Glavnog odbora DS otvorili su novo političko poprište među demokratama. Analitičari smatraju da je ovo samo početak povratka Tadića u ozbiljniji politički život.

- Među nekim članovima DS kao da vlada priviđenje da imaju dva lidera - Đilasa i Tadića, i to može biti nova tačka razdora u toj stranci -, ocenjuje Goati i dodaje da to "nikako nije dobro za DS, jer je bolje da imaju jednog lošeg, nego dva dobra lidera".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanja, pak, govore da DS raste rejting samo kad krenu spekulacije da su Đilas i Tadić u dobrim odnosima. I obratno.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo