Poslanička hit pesma: Put putujem

Do sada potrošili više nego za celu prošlu godinu

14.6.2013.
20:31
VOYO logo

U prva četiri meseci ove godine poslanici su na putovanja potrošili oko 50 miliona dinara, koliko za celu prošlu godinu.

Mada su najveće troškove za odlazak u inostranstvo imali parlamentarci koji su članovi stalnih delegacija u međunarodnim institucijama, najviše novca potrošeno je na "ad hok" putovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uprkos zahtevima novinara, iz skupštinskih službi nisu dostavili podatke o tome ko je, gde i kojim povodom „ad hok“ putovao.

Od januara do maja ove godine od 250 poslanika čak 193 su službeno putovala. Iako su u tom segmentu predviđene uštede, one se ne odnose na stalne delegacije srpskog parlamenta - OEBS, Savet Evrope, Organizaciju za kolektivnu bezbednost i saradnju i NATO, pošto se radi o ispunjavanju državnih obaveza koje ove godine nisu bile učestalije nego prethodnih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naprednjak Igor Bečić, koji je potrošio čak 907.000 dinara, za Blic kaže da je iznenađen sumom. On objašnjava da je kao član Parlamentarne skupštine NATO imao mnogo aktivnosti u inostranstvu, kao i da je uvek nabavljao najjeftinije karte i spavao u najpovoljnijim hotelima.

Zbog visokih troškova za putovanja predsednik Odbora za spoljne poslove Miloš Aligrudić od generalne sekretarke parlamenta Jane Ljubičić zatražio je spisak svih putovanja poslanika za ovu i prethodne dve godine, ali mu ni posle dve nedelje ti dokumenti nisu dostavljeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Članovi delegacija Hrvatske, BiH i Crne Gore uvek spavaju u hotelima gde se konferencije održavaju, dok mi biramo najjeftinije. Nekad nas je sramota zbog toga - navodi Bečić.

U vrhu liste poslanika na čija putovanja su iz budžeta Skupštine izdvojene velike sume je i Nataša Vučković iz DS, koja je i potpredsednica Parlamentarne skupštine Saveta Evrope. Ona za Blic kaže da je ove godine putovala samo u Strazbur.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Ja ne odlučujem gde ću da putujem. Odluku donosi generalni sekretar Skupštine, a ja samo ispunjavam obaveze - navodi Vučkovićeva.

Visoki troškovi proističu iz "ad hok" putovanja, a stalne delegacije sigurno nisu probile budžet, kaže za Blic Miloš Aligrudić, predsedniik Odbora za spoljne poslove. On dodaje da službena putovanja odobravaju predsednik parlamenta Nebojša Stefanović i generalna sekretarka Jana Ljubičić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Putovanja su u većini slučajeva inicirana iz njihovih kabineta - tvrdi on.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo