TREND POTRAŽNJE / Posla ima, ali nema radnika! I u 2024. ova će zanimanja biti najtraženija u Hrvatskoj

Image
Foto: Petar Glebov/PIXSELL/Ilustracija

Najveća potražnja za radnicima očekivano je u Gradu Zagrebu (66.882) i Splitsko-dalmatinskoj županiji (27.351), područjima s najvećim brojem stanovnika

27.12.2023.
8:20
Petar Glebov/PIXSELL/Ilustracija
VOYO logo

Potražnja za radnicima, ali i dolazak stranaca kod nas zasigurno je obilježila proteklu godinu.

Osobito tijekom protekle turističke sezone potražnja za radnicima obilježila je 2023. godinu. Tri zanimanja u Hrvatskoj posebice su tražena, a taj trend se očekuje i u 2024. godini, piše Net.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trend rasta potražnje za radnicima u Hrvatskoj nastavljen je ove godine još snažnije nego prethodne, kažu iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Podaci HZZ-a odnose se na tražena zanimanja u Hrvatskoj od siječnja do studenoga 2023. godine.

Image
kad neće balkanci /

Strani radnici okupirali regiju. Jedan se vozač u Beogradu našao u neobranom grožđu, navigirali ga na engleskom

Image
kad neće balkanci /

Strani radnici okupirali regiju. Jedan se vozač u Beogradu našao u neobranom grožđu, navigirali ga na engleskom

Najtraženija zanimanja u dosadašnjih jedanaest mjeseci ponovno su prodavač, čistač i konobar, koji zajedno čine 17 % u ukupnom broju traženih radnika. Promatrajući stupanj složenosti pojedinih zanimanja, čak 70 % traženih zanimanja odnosi se na srednju i nižu stručnu razinu. U kategoriji visoke stručne razine, najtraženiji su doktori medicine, ujedno jedino zanimanje tog stupnja među deset trenutno najtraženijih. Slijede ih diplomirani ekonomisti i diplomirani pravnici, naglasili u Zavodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz HZZ-a kažu da se trend velike potražnje za radnicima gore navedenih zanimanja očekuje i kroz 2024. godinu.

Najveća potražnja za radnicima očekivano je u Gradu Zagrebu (66.882) i Splitsko-dalmatinskoj županiji (27.351), područjima s najvećim brojem stanovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, ove godine najviše se radnika tražilo u djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi (34.128; najvećim dijelom vezano uz djelatnost bolnica), zatim u obrazovanju (34.075; 76 % traženih u obrazovanju odnosi se na predškolsko i osnovno obrazovanje) te u prerađivačkoj industriji (33.595; 44 % u dijelu proizvodnje gotovih metalnih proizvoda osim strojeva i opreme te proizvodnje prehrambenih proizvoda).

Gore navedene tri djelatnosti obuhvaćaju 42 % ukupne potražnje za radnicima u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broj registriranih nezaposlenih osoba krajem studenog 2023. iznosio je 113.250, što je za 2,5 % manje nego u istom razdoblju prošle godine. Prosječan broj nezaposlenih osoba u 2023. godini za prvih jedanaest mjeseci iznosio je 108.370, što je za 6,6 % manje nego u istom razdoblju prethodne godine, kažu u HZZ-u.

Ističu da uspoređujući s prethodnom godinom, u 2023. je zabilježen pad broja nezaposlenih kroz sve mjesece. Uslijed utjecaja sezonalnosti tržišta rada, najveće smanjenje broja nezaposlenih evidentirano je u razdoblju od ožujka do travnja te je u prosjeku iznosilo 11,1 % manje nego istog mjeseca prethodne godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Jadranka je liječnica na Ugljanu i svaki dan već 15 godina putuje Jadrolinijom na posao: 'Uživam na trajektu'

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo