GRUBA RAČUNICA / Poskupljuju plin, struja i odvoz smeća: Izračunali smo koliko će rasti mjesečni troškovi

Cijena plina vjerojatno već od 1. travnja raste 10 posto

24.1.2019.
9:00
VOYO logo

Ako se svakog mjeseca držite za glavu kad stignu računi - pripremite se na to da će kalkulator uskoro pokazivati još veće brojke. 

Cijena plina vjerojatno već od 1. travnja raste 10 posto, najavio je ministar Ćorić prije dva dana u RTL Direktu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon ove plinske sezone ukoliko ne dođe do korekcije cijene plina na tržištu doći će do korekcije cijene plina neovisno o LNG-u", rekao je Ćorić prije dva dana. 

Najskuplji plin ima Švedska, najjeftiniji Rumunjska

Ministar je rekao da kućanstva u Hrvatskoj plin plaćaju po 20 posto nižoj cijeni od tržišne. Po Euroostatovim podacima plaćamo ga jeftinije od većine. Najskuplji plin ima Švedska s 82 lipe kilovatsat. Naša susjedna Slovenija 37 lipa, Hrvatska je 16. po cijeni sa 30 lipa, Rumunjska ima najjeftini plin po kućanstvu - 22 lipe po kilovatsatu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako naraste sada na proljeće, bit će takva godinu dana. To je sigurno. Opet će ovisiti o tržišnim prilikama i nabavi. Danas cijena može ići 10 posto gore, i 10 posto dolje. Ovisno o tržištu", rekao je Dalibor Pudić, predsjednik Stručne udruge za plin.

Što znači tih 10 posto? 

Što znači tih 10 posto?  Prosječna potrošnja plina godišnje za kuću koja se grije i koristi toplu vodu je 1060 kubika. To bi značilo da će se trošak za plin jednog kućanstva povećati sa sadašnje 2872 kune na 3159 kuna, odnosno 287 kuna godišnje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja imam jako malu mirovinu. Neka uzmu sve. Oni sebi uzeli, a nama... Meni je žao što sam cijeli život vukla i rintala, i sad mi ukrali mirovinu. I nemam pristojnu mirovinu koju sam zaradila", kazala je Ljiljana Timotijević iz Zagreba. 

Sve to muči saborske zastupnike. Pa je tako SDP-ov Željko Jovanić u Saboru upozorio da će plin i struju dodatno poskupjeti najavljeni LNG terminal na Krku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Lex LNG se već progurao pod krinkom energetske sigurnosti, koji se sve više približava još jednom HDZ-ovom epskom neuspjehu, kao onom s avionom, kršenje svih ekonomskih kriterija, guranje HEP-a u propast kao i svih građana", rekao je Jovanović. 

Veći računi za odvoz smeća

A građane uskoro čeka još iznenađenja. Odavno je poznato da je smeće biznis, a od ove godine bit će još i unosniji. Prve su, neslužbene računice, govorile da će račun za Čistoću u Zagrebu poskupjeti i 300 posto. Pa tako za stan od 57 kvadrata četveročlana obitelj za odvoz smeća koja je do sada izdvajala 41 kunu, po novom cjeniku bi to mogla plaćati čak 102 kune.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali iz Zagrebačkog holdinga kažu - to se još ne zna.

"U ovom trenutku još uvijek ne možemo govoriti o bilo kakvoj korekciji cijene odvoza miješanog komunalnog otpada niti precizirati datum stupanja na snagu cjenika koji je još uvijek u izradi", priopćili su iz Holdinga. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No gledajući primjer Varažina, moglo bi biti upravo tako. Tamo su računi za smeće poskupjeli i 200 posto.

"Nama je poskupio odvoz otpada od 100 do 150 posto. Moj račun je prije poskupljenja bio 42 kune. Sad mi je predzadnji račun 125 kuna", kazala je u prosincu 2017. godine umirovljenica iz Varaždina Nada Štimac

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raste i cijena struje

Logički je bilo za očekivati poskupljenje. Ne smijemo zaboraviti da su male penzije i plaće, a da poskupljenja stalno idu. Prate li to plaće - ne", kaže Ivan Vujević iz Udruge Potrošač.

Udarac na džep neće stati na plinu i smeću! U drugoj polovini godine najavljeno je poskupljenje struje. Pa ako ste se poveselili jer će prosječnoj obitelj smanjenje PDV-a, barem po izračunu Zdravka Marića, uštedjeti 1000 kuna godišnje - e to će vam pojesti skuplje režije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo